nieuws

Facultatieve
Sponsors

Crematorium Amersfoort heeft tweede oven nodig

1 oktober 2012


Het gaat goed met Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort(CBA). CBA laat sinds 2006 positieve exploitatieresultaten zien, dat meldt DeStadAmersfoort.nl. De goede resultaten zijn voor een deel te danken aan de aanhoudende stijging van het aantal crematies. Om de bedrijfsvoering voor de toekomst veilig te stellen heeft crematorium Rusthof een extra oven nodig. In het bedrijfsplan van CBA wordt gewezen op grote risico’s voor de bedrijfsvoering wanneer er geen tweede oven komt.

CBA voert in opdracht van de gemeente het beheer uit van begraafplaatsen Rusthof, Maranatha en Soesterweg. Op Rusthof voert het CBA ook het beheer uit van het crematorium. De positieve bedrijfsresultaten die sinds 2006 worden gerealiseerd zijn overigens niet alleen te danken aan de groei van het aantal crematies. Ook het uitstellen van investeringen zorgt voor een positief resultaat.

In het bedrijfsplan 2012-2021 schrijft directeur Wilco Plaggenborg dat er geïnvesteerd zal moeten worden om de sterke positie in de uitvaartmarkt te handhaven. In totaal moet er 3 miljoen worden geïnvesteerd, waarvan 1,5 miljoen nodig is om een tweede oven te kunnen realiseren.

Er zou al in 2013 een tweede crematoriumoven moeten komen op Rusthof. Dat staat in het bedrijfsplan van Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort (CBA). Een tweede oven is nodig vanwege het toenemend aantal crematies en vanwege de grote risico's voor de bedrijfsvoering als Rusthof maar één crematieoven heeft. Met de bouw van een tweede crematieoven is een bedrag van 1,5 miljoen euro gemoeid. Andere investeringen die gedaan moeten worden bestaan onder andere uit de uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen, het verbeteren van de routing voor rouwauto’s op de begraafplaats. Nu komt het nog voor dat rouwstoeten elkaar kruisen. De koffiekamer zal uitgebreid moeten worden en er moeten meer toiletten komen. Verder zijn er plannen om de aula te renoveren en om het columbarium aan te passen.

Gegevens op een rij:

 • Sinds de komst van het crematorium is het aantal begrafenissen afgenomen van 500 naar 350,
 • In 2011: 1440 crematies en 350 begrafenissen,
 • Meeste begravingen op Rusthof,
 • Op Maranatha worden jaarlijks ongeveer 30 mensen begraven,
 • Op 1 juni 2012 vond de 10.000e crematie plaats,
 • Crematorium opende haar deuren in 2003,
 • Sinds 2006 positieve bedrijfsresultaten,
 • Investering nodig van 3 miljoen euro,
 • Lage tarieven spelen rol bij keuze om te cremeren,
 • Crematorium gaat naamsbekendheid vergroten, mede door contact te zoeken met buurgemeenten,
 • In 2013 worden borden boven de A28 voorzien van bewegwijzering naar het crematorium.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >