nieuws

Facultatieve
Sponsors

Commerciële lichaamshandel in Nederland actief

27 februari 2020


RISE Labs, een dochteronderneming van het Amerikaanse Body broker, is Nederlanders aan het overhalen om hun lichaam aan hen te geven. Het bedrijf handelt in lichamen en zoekt bij het werven van nieuwe ‘kandidaten’ de grenzen van onze wet op. Tientallen mensen hebben zich al aangemeld bij het bedrijf, dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

Het bedrijf adverteert met teksten als ‘goedkoop alternatief voor een uitvaart, waardoor je nabestaanden kosten worden bespaard’. In Nederland mag je geen geld aanbieden aan mensen om lichaamsdonor te worden. Maar met deze campagne probeert de lichamenhandelaar mensen toch met een financieel motief over te halen. Hoogleraar rechten, ethiek en biotechnologie Britta van Beers zei bij Nieuwsuur het volgende;’De lichaamsdonatie wordt gepresenteerd als een budget-optie. Dus: doneert u vooral uw lichaam, het is niet alleen goed voor de wetenschap maar ook voor uw portemonnee. Daarmee zoekt het bedrijf wel echt de grens van de wet op, dat kan in Nederland eigenlijk niet worden verdedigd.

Kies voor budget uitvaart

Mensen die weinig geld hebben worden overgehaald om hun lichaam af te staan aan RISE Laps. Daardoor zijn er geen kosten voor een uitvaart. Op de website van het bedrijf wordt gesteld dat een uitvaart gemiddeld tussen de 5.000 en 8.000 euro kost. Maar er staat niet bij dat mensen in Nederland ook kunnen kiezen voor een budget uitvaart. Een technische crematie is bijvoorbeeld een goedkoop alternatief waarbij er toch een respectvol afscheid is. Ook een plek in een algemeen graf kan voor een laag bedrag worden gekocht. Op die manier houden nabestaanden een urn of een graf over om de overledene te kunnen herinneren. Dat is veelal een prettiger idee dan dat het lichaam van een dierbare op een voor de nabestaanden onbekende plek is ontleed en in zijn geheel of in delen is verhandeld.

RISE Laps verhandelt de lichamen aan onder andere ziekenhuizen en universiteiten. Volgens Nieuwsuur nemen Nederlandse universiteiten geen lichamen of lichaamsdelen af van de handelaar in overleden mensen.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE