nieuws

Facultatieve
Sponsors

Column Architectenweb.nl: "Huilen onder systeemplafonds"

9 juni 2021


Vandaag op Architectenweb.nl een vermakelijke column over de vormgeving en architectuur in de uitvaartbranche, afkomstig van Marjolein van Eig. Zij is architect-directeur van BureauVanEig. De branche wordt niet gespaard. Maar er is één crematorium dat volop wordt geprezen!

Volgen Van Eig vindt een uitvaart veelal plaats "in een gebouw dat niet veel meer is dan een kale doos van baksteen, of een paar geschakelde kale dozen van baksteen, onder een luifel met een verouderde vormgeving. Wat volgt zijn systeemplafonds met te zwierige koven, wanden met onduidelijke afwerking, banken voorzien van anti-incontinentiestof en vloerbedekking die te snel vlekt."

Met name de uitvaartlocaties van de naturaverzekeraars krijgen een veeg uit de pan. Van Eig: "Helaas is er voor veel mensen weinig keus. Zeker als je een uitvaartverzekering hebt, dan is het kiezen uit die paar centra die bij de verzekeraar horen. Daar heb je het dan mee te doen. Steeds meer uitvaartcentra vallen onder de grote verzekeraars als Dela, Monuta of Yarden. Ondertussen is Dela ook Yarden, dus zijn er nog maar twee over. Zij kopen voortdurend uitvaartcentra op, waardoor er steeds minder particuliere ondernemingen – lees: eigenheid – over blijven. Overal dezelfde derrie is het gevolg."

Hoop

Gelukkig is er een crematorium dat wel in de smaak valt bij Van Eig: "Hoe anders het ook kan. Van mijn vader namen we jaren geleden veel te vroeg afscheid in het crematorium van Westerveld in Driehuis. De begraafplaats met crematorium en columbariums ligt prachtig in de bosrijke duinen ten noorden van Haarlem. Het landschap is onderdeel van het afscheidsritueel. De auto wordt geparkeerd in het groen. Na de ontvangstkamer loopt de stoet enige tijd over de begraafplaats om vervolgens via een slingerpad de hoger gelegen karakteristieke, monumentale aula van Marius Poel te bereiken. Het is een prachtig gezicht, die slinger van verdrietige, in zichzelf gekeerde mensen omhoog. Het smalle pad vormt een welkome overgang tussen de gezamenlijke ontvangst en het gezamenlijke afscheid."


Lees de gehele column op Architechtenweb.nl

Beklijk hier een film over het prachtige Westerveld

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >