nieuws

Facultatieve
Sponsors

Collectie miniatuur lijkwagens naar Uitvaartmuseum

Belangrijke aanwinst voor museum

15 februari 2007


De vaste presentatie van het Nederlands Uitvaartmuseum wordt verrijkt met een collectie van 23 lijkwagens in miniatuur. Deze verzameling ontvangt het museum in langdurige bruikleen van de Amsterdamse verzamelaar Bert Spoelder.

Spoelder verzamelt al sinds 1978 miniatuurauto’s en richtte zich vanaf 1986 ook op de lijkwagens. Deze interesse heeft te maken met zijn beroep, want Spoelder is chauffeur bij Unigra en Uitvaartcentrum Zuid.
De meeste modellen zijn uitgevoerd in schaal 1:43 en enkele in schaal 1:24 en 1:18. Het gaat hierbij om modellen van lijkwagens uit Europa en de Verenigde Staten uit de periode 1924-1972, zoals de De Soto (1948), de Cadillac Serie 86 (1950), Daimler 420 (1970) en een ophaalwagen van Chevrolet (Suburban, jaren 70). Pronkstuk is het model van de Rolls-Royce Phantom V uit 1966.
Projectleider Guus Sluiter vertelt waarom hij blij is met deze aanwinst: "Iedereen zal begrijpen dat het niet mogelijk is om in het museum veel lijkwagens te laten zien. Op deze wijze kunnen we een grote verscheidenheid aan lijkwagens laten zien in een beperkte ruimte. Bovendien kunnen bezoekers zich vergapen aan de prachtige detaillering van de miniaturen. Wij zijn hier erg blij mee en zorgen dat de modellen op een mooie wijze worden gepresenteerd." Op zijn beurt is Bert Spoelder verheugd dat zijn verzameling een plek heeft gevonden in het Uitvaartmuseum: "Ik heb in ruim 20 jaar een collectie lijkwagen-miniaturen opgebouwd die nu in het uitvaartmuseum prachtig tot zijn recht komt."

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE