nieuws

Facultatieve
Sponsors

Coöperatie DELA neemt prijsverschillen grafkosten voor eigen rekening

21 maart 2013

Coöperatie DELA neemt prijsverschillen gemeentelijke grafkosten voor eigen rekening
Maximering vergoeding voor leden na 2008 wordt teruggedraaid

Uit jaarlijks onderzoek van coöperatie DELA blijkt dat de Nederlandse gemeenten al jaren zeer sterk uiteenlopende tarieven hanteren voor de grafkosten op hun begraafplaatsen. In de praktijk zorgt dat er voor dat een keuze tussen begraven en cremeren steeds minder uit het hart en steeds vaker op grond van kosten wordt gemaakt. DELA heeft crematoria en ziet het aantal crematies toenemen. Tegelijkertijd vindt DELA dat de keuze tussen begraven of cremeren een morele moet blijven. Uit solidariteitsoverwegingen hebben de leden van de coöperatie besloten om de grafkosten weer volledig te vergoeden voor het gebruikelijke algemene graf. De coöperatie roept gemeenten tevens op om begraven voor minder draagkrachtigen betaalbaar te houden.

Keuzevrijheid

'Wij vinden dat iedereen recht heeft op een waardig afscheid op de manier die hij of zij wil. Dat mensen moeten kiezen voor een crematie omdat een begrafenis in hun gemeente te duur zou worden, vinden wij onacceptabel', aldus Martin Kersbergen, woordvoerder van coöperatie DELA. 'Het verschil tussen de goedkoopste en duurste gemeenten is inmiddels opgelopen naar bijna 6.700 euro. Om de almaar stijgende kosten op te vangen, besloot DELA in 2008 om de vergoeding voor grafkosten voor nieuwe leden te maximeren. Door dit besluit voor al onze coöperatieleden terug te draaien en de prijsverschillen voor eigen rekening te nemen, hoeven financiële afwegingen voor leden van onze coöperatie géén rol meer te spelen bij de keuze tussen cremeren of begraven. Wij hechten grote waarde aan deze keuzevrijheid voor onze leden, én aan solidariteit.'

Moreel appèl

Coöperatie DELA maakt al jaren de verschillen in door de Nederlandse gemeenten gehanteerde grafkosten inzichtelijk. Sommige gemeenten zien hun begraafplaatsen als een kostenpost. En door jaarlijks de tarieven te verhogen, stellen ze kostendekkend te zijn. Onze zuiderburen doen dat respectvoller. Daar is men van mening dat een burger gedurende zijn actieve leven voldoende heeft bijgedragen. De lokale Belgische overheid biedt een graf voor minstens tien jaar als basisvoorziening voor hun burgers. 'In Nederland zien we gelukkig dat veel gemeenten tarieven hanteren die voor minder draagkrachtigen enigszins bereikbaar zijn, maar jaarlijks zijn er tientallen gemeenten die in hun prijsbeleid doorschieten. 'Wij hopen dat steeds meer gemeenten onze mening delen dat het aanleggen, inrichten en beheren van een begraafplaats gaat om fundamenteel respect, het gelegenheid geven tot bezoek, tot rouwverwerking, tot herinneren en herinnerd worden. Dit is een wezenlijke emotionele waarde van begraafplaatsen', aldus Kersbergen.

Over DELA

Zo'n 150 vestigingen, 2.100 medewerkers, 40.000 uitvaarten per jaar en 3,6 miljoen verzekerden maken de coöperatie Draagt Elkanders Lasten (DELA) marktleider in de Benelux. DELA helpt mensen al 75 jaar tegen een eerlijke prijs met begrafenis, crematie, repatriëring, opvang, nabestaandenzorg en financiële diensten op deze terreinen. Het is DELA's ambitie dat haar leden en hun nabestaanden de toekomst zo zorgeloos mogelijk tegemoet kunnen zien. Nabestaanden waarderen de dienstverlening met een negen. DELA is een 'Great Place to Work', heeft het Keurmerk Klantgericht Verzekeren, het Keurmerk Uitvaartzorg, het keurmerk Privacy Waarborg en is lid van MVO Nederland.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >