nieuws

Facultatieve
Sponsors

Coöperatie DELA bouwt uitvaartcentrum en crematorium in Veldhoven

28 juni 2013

Coöperatie DELA gaat naast begraafplaats De Hoge Boght aan de Eindhovensebaan in Veldhoven een uitvaartcentrum en crematorium bouwen. De gemeente Veldhoven beraadde zich al enkele jaren over een passende invulling nabij de begraafplaats. Eerder dit jaar besloot de gemeente een aanbesteding uit te schrijven. Na weging van alle inschrijvers bleek coöperatie DELA de beste partij om deze uitvaartfaciliteit te realiseren.

Versterken kwalitei

Wethouder Nicole Ramaekers: 'De gemeente Veldhoven beschikt al jaren over een openbare begraafplaats. De Hoge Boght is een mooie, parkachtige begraafplaats waar onze inwoners op een waardige wijze worden begraven en waar nabestaanden in rust en stilte afscheid kunnen nemen van hun overledenen. Het is ook een ontmoetingsplek waar nabestaanden graag komen. We zijn ons bewust van de ontwikkelingen in de maatschappij waarin mensen steeds vaker kiezen voor crematie en er behoefte is aan voorzieningen die een persoonlijk en waardig afscheid kunnen faciliteren. Om deze reden zijn we op zoek gegaan naar een marktpartij, die de begraafplaats kan aanvullen met een eigentijdse afscheidsruimte en een kleinschalig crematorium waardoor de bestaande kwaliteit van De Hoge Boght wordt versterkt.' DELA gaat nu op korte termijn met gemeente in overleg om tot afspraken te komen over de grondtransactie, het bestemmingsplan en de bouwplannen.

Samen bouwen aan mooie herinneringen

'Als coöperatie met meer dan drie miljoen leden kijken we goed waar onze leden wonen; in Veldhoven zijn er dat bijna 22.000', stelt Joris Huizinga, directeur Uitvaartverzorging van DELA. 'Bovendien verzorgen wij er bijna driekwart van alle uitvaarten, de meeste daarvan zijn crematies'. DELA vindt het belangrijk dat haar leden in de buurt gebruik kunnen maken van eenvoudig te bereiken crematoria en uitvaartcentra en besteedt veel aandacht aan het ontwerp van haar gebouwen en de inrichting van het terrein. 'Wij denken dat een stijlvolle omgeving tijdens een afscheidsdienst bijdraagt aan het creëren van mooie herinneringen. Nabestaanden kunnen hierdoor makkelijker de draad van het leven weer oppakken', vervolgt Huizinga. Ook lokale uitvaartondernemers kunnen straks terecht in het crematorium en uitvaartcentrum van DELA in Veldhoven.

Crematiecapaciteit in de regio

Sinds enkele jaren beschikt DELA over een kantoorlocatie aan de Bastion 26 in Veldhoven. Hier kunnen mensen terecht voor vragen over DELA-producten, vragen over uitvaartverzorging of om een uitvaart te regelen. Voor het opbaren van overledenen en crematiediensten is men vanuit Veldhoven nu nog aangewezen op crematorium en uitvaartcentrum Rijtackers. 'De laatste jaren krijgen we steeds vaker het signaal dat nabestaanden in een crematorium niet terecht kunnen op het tijdstip van hun keuze', zegt Huizinga. Om aan die toenemende behoefte tegemoet te komen, investeert DELA in de vergroting van de regionale crematiecapaciteit. Naast de crematoria Heeze, Rijtackers in Eindhoven en Berkendonk in Helmond, bouwt DELA momenteel in de regio aan een crematorium in Hilvarenbeek. 'Met de realisatie van het crematorium in Veldhoven komt de capaciteit op het gewenste niveau om de komende decennia aan de stijgende behoefte in de regionale markt tegemoet te komen', aldus Joris Huizinga.

Voorlopig ontwerp

Voor de aanbesteding is een voorlopig ontwerp gemaakt door architectenbureau Povše & Timmermans uit Sittard en Tilburg. Dit bureau werkt al jarenlang samen met coöperatie DELA als ontwerper van crematoria en uitvaartcentra. Om daadwerkelijk aan de slag te kunnen gaan met de realisatie, moet eerst nog de bestemmingsplanprocedure worden doorlopen. Als alles meezit, kunnen de eerste gasten tweede helft 2016 terecht in het nieuwe crematorium en uitvaartcentrum.

Over coöperatie DELA

Zo'n 150 vestigingen, 2.100 medewerkers, 41.000 uitvaarten per jaar en 3,7 miljoen verzekerden maken de coöperatie Draagt Elkanders Lasten (DELA) marktleider in de Benelux. DELA helpt mensen al 76 jaar tegen een eerlijke prijs met begrafenis, crematie, repatriëring, opvang, nabestaandenzorg en financiële diensten op deze terreinen. Het is DELA's ambitie dat haar leden en hun nabestaanden de toekomst zo zorgeloos mogelijk tegemoet kunnen zien. Nabestaanden waarderen de dienstverlening met een negen. DELA is een 'Great Place to Work', heeft het Keurmerk Klantgericht Verzekeren, het Keurmerk Uitvaartzorg, het keurmerk Privacy Waarborg en is lid van MVO Nederland.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >