nieuws

Facultatieve
Sponsors

Circles of Focus: The Fall Experiment

9 september 2016

Met de tentoonstelling Circles of Focus: The Fall Experiment bij Stroom Den Haag, presenteren Christine Borland en Brody Condon de meest recente resultaten van een doorlopend project, dat de mogelijkheid verkent van artistiek onderzoek van het menselijk lichaam na de dood.

Met hun residency en hun tentoonstelling onderzoeken de kunstenaars de volgende vraag: kan een sculptuur een juridisch bindend contract zijn voor lichaamsdonatie aan de kunsten? Hun onderzoeksmethode bestaat uit een openbare discussie met juristen in de setting van een 18de eeuwse salon en uit sculpturen gemaakt van klei uit de regio Leiden en brokken ruw ijzer (wolven).

Circles of Focus

Het samenwerkingsproject van Borland en Condon heeft sinds 2011 geresulteerd in een aantal symposia, performatieve workshops en kunstwerken. De presentatie bij Stroom is een vervolg op hun tentoonstelling Circles of Focus bij het Centre for Contemporary Arts (CCA) Glasgow in 2015. Met The Fall Experiment bij Stroom gaan de kunstenaars in Nederland nieuwe samenwerkingen aan om de mogelijkheid te onderzoeken tot de uitvoering van een ‘sculpturaal voorstel’ voor potentiële lichaamsdonoren.

The Fall Experiment

Beïnvloed door de reconstructie van 18e-eeuws natuurkundige experimenten, hebben Borland en Condon hun aandacht verlegd naar het 'Natuurkundig Theater', zoals in Museum Boerhaave in Leiden. In 1722 demonstreerde de Leidse wiskundige Willem 's Gravesande publiekelijk een controversieel experiment; hij liet metalen ballen van een hoogte in klei vallen om de ‘life force' van een object in beweging te meten. Met dit valexperiment werd een populaire theorie van Newton weerlegd en een debat in beweging gebracht over de relatie tussen God en de fysieke wereld.

Publieke evenementen

Tijdens de residency van de kunstenaars bij Stroom vinden er een aantal publieke evenementen plaats met presentaties door experts en met deelname van potentiële donoren die al enige tijd met de kunstenaars samenwerken. Zo gaan we onder anderen naar buiten voor het winnen en verwerken van lokale, ruwe materialen, zoals klei en ijzer, die gebruikt zullen worden in een nieuw uit te voeren valexperiment bij Fundatie Voorhoeve (Den Haag).

- 20 sept: Klei-evenement in de regio Leiden
- 23 - 26 sept: IJzer-evenement in Archeon in Alphen aan den Rijn
- 30 sept: Juridisch-evenement met uitvoering van valexperimenten
- 14 okt: Klei bakken in een openluchtoven bij Stroom Den Haag


Christine Borland is een Schotse kunstenaar en is een van de Young British Artists (YBAs) die in de jaren 90 van de vorige eeuw internationaal bekendheid kreeg. In 1997 was zij een van de genomineerden voor de "all women" Turner Prize in Tate, London. Zij had solotentoonstellingen bij o.a. de Fabric Workshop and Museum (Philadelphia), Kunstwerke (Berlijn), De Appel (Amsterdam), Fundação Serralves (Lissabon), Museum für Gegenwartskunst (Zürich) en recentelijk Cast From Nature bij Glasgow Sculpture Studio & Camden Arts Centre (Londen). Christine is een Professor of Fine Arts aan Northumbria University (Newcastle-upon-Tyne) en kreeg onlangs een grote opdracht van 14-18 NOW, het Britse kunstprogramma in het kader van de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Brody Condon is een Amerikaanse kunstenaar die in Berlijn woont en werkt. Condon creëert ‘unscripted group encounters’, die vaak worden gedocumenteerd en tentoongesteld als video-installaties. Hij behaalde zijn MFA aan de University of California, San Diego en volgde een residency aan de Rijksakademie in Amsterdam. Zijn werk is te zien geweest bij Stedelijk Museum Post CS, Sonsbeek 2008 en Museum Het Domein in Nederland, New Museum, Greater New York bij MoMA PS1, Performa 09 in New York, het Hammer Museum en LACMA in Los Angeles.

Circles of Focus: The Fall Experiment wordt mogelijk gemaakt door samenwerkingen met verschillende experts en instellingen, waaronder Museum Boerhaave, Atelier NL, Archeon, Jan Jennissen, Museum Tot Zover en CCA Glasgow. Het project wordt financieel ondersteund door het Mondriaan Fonds en de gemeente Den Haag.


Research residency en publieke evenementen: 19 sept – 14 okt '16
Tentoonstelling: 15 oktober – 13 november 2016
Hoofdlocatie: Stroom Den Haag, Hogewal 1-9, Den Haag

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE