nieuws

Facultatieve
Sponsors

Buitenplaats Zevenhutten Cuijk: een uniek project voor natuur, recreatie en herinnering

7 april 2017


Iets ten zuiden van Cuijk, net over het spoor richting Vianen en Haps, wordt een bijzonder project ontwikkeld: Buitenplaats Zevenhutten. Het project betreft de bouw en aanleg van een recreatie- en herdenkingsplek waar natuur, ontspanning en herinnering samenkomen. Een unieke buitenplaats in het Land van Cuijk - en in heel Nederland.

Buitenplaats Zevenhutten wordt door uitvaartonderneming Schrijen ontwikkeld, in samenwerking met onder andere Brabants Landschap en de gemeente. Om ervoor te zorgen dat het project onderdeel wordt van het omringende natuur- en cultuurgebied, schoven niet alleen een architect aan, maar ook een landschapsarchitect en een bureau dat het totaalconcept met de ondernemers neerzet.


5000 m² natuur- en recreatiegebied
Het project betreft de bouw van een kleinschalig crematorium, een veldcafé en een ontmoetingsplek als middelpunt. Daarnaast omvat de buitenplaats de ontwikkeling van 5000 m² natuur- en recreatiegebied. Het is de bedoeling dat de bouw en aanleg start in mei van dit jaar. Als alles volgens planning verloopt, worden in 2018 de deuren van een bijzondere recreatie- en herdenkingsplek, crematorium en café geopend, middenin de natuur.

Aandacht en respect voor nabestaanden
Bianca Schrijen licht de plannen toe: "Vanuit onze uitvaartonderneming waren we in eerste instantie op zoek naar een plek waar we nabestaanden de ruimte kunnen bieden die ze verdienen. Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. De massaliteit en onpersoonlijkheid van de meeste crematoria doen daar vaak weinig recht aan. Terwijl juist aandacht, respect en persoonlijke ruimte onmisbaar zijn voor nabestaanden. Niet alleen op het moment zelf, maar ook in de maanden en jaren daarna."

Weet je nog...
Hoe vaak zeggen mensen na een begrafenis of crematie niet tegen elkaar: ‘We zien elkaar enkel nog als er iemand overleden is. Kunnen we elkaar niet vaker zien?’ "Dat is precies waar we ruimte voor willen bieden", vertelt Piet Schrijen. "Dat mensen op een voor hen waardevolle plek kunnen samenkomen. 'Weet je nog dat we hier met opa speelden?' 'Weet je nog die familiepicknick vorig jaar?' Het wordt een plek waar mensen verhalen kunnen delen en waar nieuwe verhalen ontstaan. Dat kan in een prachtige ontmoetingsruimte, maar net zo goed aan een picknicktafel buiten, met een toast in het veldcafé of tijdens een wandeling door het natuurgebied."

Veel meer dan een crematorium
Vanuit die visie zaten Piet en Bianca Schrijen zo'n twee jaar geleden om tafel met de gemeente Cuijk op zoek naar een plek waar zij nabestaanden die ruimte wel kunnen bieden. "In de eigen regio. Want momenteel moeten mensen voor een crematie of naar Venray - Limburg dus - of naar Nijmegen/Beuningen - Gelderland", gaat Piet verder. Inmiddels zijn de plannen in samenwerking met Brabants Landschap veel breder geworden en wordt een complete buitenplaats ingericht waar natuur, recreatie en herinnering gaan samenkomen. Met respect voor mens, dier, landschap en de cultuurhistorie van het gebied.

Bezinning en herinnering
Het buitenterrein van Buitenplaats Zevenhutten wordt één met het omringende natuur- en cultuurgebied. “Voor, tijdens en na een afscheid willen we voor nabestaanden kunnen zorgen, rust bieden in een ontspannen omgeving en drempels wegnemen. Dat is wat we gaan neerzetten. Een omgeving waar ruimte is voor persoonlijke wensen, respect en herinnering, maar ook een plek waar je graag naartoe gaat voor bezinning, recreatie en natuur. Later dit jaar, als de plannen meer vorm hebben gekregen, onthullen we hoe we hier concreet invulling aan geven”, sluit Bianca af.

Reageer op dit artikel

Reacties:


31 oktober 2018 om 11:00

Catharina Joosten

is hier een verguning voor aangevraagd de rook in de buurt cuijk


9 april 2017 om 9:00

R Mollevanger

Wat gaat er gedaan worden tegen de geluidshinder van de A73?


Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE