nieuws

Facultatieve
Sponsors

Bos- en stinseplanten dag op Natuurbegraafplaats Bergerbos

2 april 2013


Intussen zijn op Natuurbegraafplaats Bergerbos ruim 1200 graven. Door het toepassen van materialen zoals takken, mos en varens zijn veel graven één geworden met het omringende bos.

Uw dierbare begraven in de natuur betekent, terug geven aan de natuur. Dit betekent de natuur met rust laten de omgeving niet belasten, door te veel dingen of onnatuurlijke plantjes op de graven te zetten. Het klinkt dus nogal paradoxaal dat we dan toch een planten dag organiseren! Een aantal nabestaanden wil toch een plantje of bloemetje op het graf van hun dierbare, dit begrijpen wij maar al te goed. Daarom staan we inlandse wilde planten en bloemen toe, die van oudsher in de omgeving in het wild voorkomen, dit zijn de z.g. Stinseplanten.

Stinseplanten is de benaming voor planten die van nature vroeger vooral voorkwamen rondom boerderijen en buitenhuizen en niet onnatuurlijk waren gemanipuleerd. Samen met Lida van de Varst hebben we een lijstje met wilde planten samengesteld die in de natuurlijke omgeving van Bergerbos in het wild voorkomen. Het grote verschil met gecultiveerde planten uit tuincentra is dat ze er groeien en bloeien en verder geen onderhoud nodig hebben. Sterker nog als ze eenmaal geplant zijn groeien ze vanzelf verder en breiden zich uit en komen ieder voorjaar weer terug.

Tijdens deze dag kunt u met al uw vragen over beplanting van de graven terecht bij het hiervoor ingerichte kraampje. U hoeft niet met zware zakken, emmers en planten over het terrein te sjouwen. Wij zullen ervoor zorgen dat de materialen met onze transportkar of kruiwagens tot bij de graven gebracht worden. Bovendien kan Lida u adviseren en ook hulp bieden het graf van uw dierbare in te richten.

De bos- en stinseplanten dag zal plaatsen vinden op zondag 7 april a.s. van 11.00 uur tot ongeveer 17.00 uur, op Natuurbegraafplaats Bergerbos, Roskam 7 , 6077 NK St. Odiliënberg

Noteert u alvast het 10 jarig bestaan van Bergerbos, op 1e pinksterdag 19 mei a.s. dat gaan we gedenken met een open dag samen met Dela en vele anderen. Nadere informatie hierover volgt binnenkort .

Namens : Directie, medewerkers en vrijwilligers van de Natuurbegraafplaats Bergerbos en Venlo - Maasbree heten wij u van harte welkom.

Dit jaar worden op Natuurbegraafplaats Bergerbos en Venlo-Maasbree opnames gemaakt voor twee uitgebreide vierjaargetijden films waarin de prachtige natuur in combinatie met de graven te zien is. In de onderstaande film kunt u alvast een paar mooie sfeershots zien van begraafplaats Bergerbos in de winter.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE