nieuws

Facultatieve
Sponsors

Bomenverzameling De Nieuwe Ooster bekroond

7 september 2023


Foto: Edwin Butter

Op woensdag 6 september werd het bomenpark van gemeentelijke begraafplaats De Nieuwe Ooster bekroond met een plaquette en oorkonde van de Nederlandse Dendrologische Vereniging (NDV). De Nieuwe Ooster is de eerste begraafplaats in Nederland die een plaquette kreeg vanwege de bijzondere collectie bomen en activiteiten die de bomencollectie toegankelijk maken voor een breed publiek. De plaquette heeft een plekje gekregen naast het beeld van Leonard Springer, de landschapsarchitect die de boomrijke begraafplaats in 1892 ontwierp en medeoprichter van de NDV is.

Carolien de Heer, stadsdeelvoorzitter Oost: “Ik ben buitengewoon trots dat Amsterdam als grote, dichtbevolkte stad de groenste begraafplaats van Nederland heeft. En dan ligt dit prachtige bomenpark ook nog eens in stadsdeel Oost. De Nederlandse Dendrologische Vereniging heeft ons beoordeeld met een rapport met een prachtige cijferlijst. Deze bekroning hebben we te danken aan het werk van de vrijwilligers van Stichting Arboretum en onze gemeentelijke bomenman die dit park met liefde en aandacht verzorgen”.

Dendrologische Vereniging eert het bomenmuseum

Sinds 2017 reikt de NVD-plaquettes uit als waardering uit aan bomenparken die voldoen aan de door de NDV opgestelde eisen. Nog maar vier andere bomenparken in Nederland zijn hiervoor in aanmerking gekomen. De Nieuwe Ooster is dus het vijfde park dat een plaquette kreeg. De NDV bekroont de bijzondere collectie bomen op De Nieuwe Ooster en beloont de inspanningen van de vele vrijwilligers van Stichting Arboretum De Nieuwe Ooster. Zij hebben ervoor gezorgd dat er naambordjes bij de bomen zijn geplaatst, het bomenbestand is weergeven op een (digitale) kaart, de rondleidingen goed verlopen en houden de informatie op de website actueel.

Peter van der Linde, directeur van de Nieuwe Ooster: “Voor wie van rust, cultuur en monumentale bomen houdt, is De Nieuwe Ooster niet alleen een begraafplaats, maar ook een prachtig wandelpark. De gezamenlijke inspanningen van de vele vrijwilligers en de gemeente zorgen ervoor dat het park steeds gevarieerder wordt”.

Begraafplaats De Nieuwe Ooster
Foto: Edwin Butter - van links naar rechts: Stadsdeelvoorzitter Oost Carolien de Heer, directeur van De Nieuwe Ooster Peter van der Linde, Voorzitter van Stichting Arboretum Tanneke den Blaauwen

Begraafplaats De Nieuwe Ooster

De begraafplaats werd in 1892 ontworpen door landschapsarchitect Leonard Anthony Springer. Het gedenkpark werd in 1894 aangelegd in Engelse landschapsstijl met kenmerkende kronkelige paden en een groot aantal boomsoorten die goed gedijen in het Nederlandse klimaat. Springer schilderde met de kleuren en vormen van bomen en beoogde dat graf- en parkbezoekers de schoonheid en troost van de bomen op de begraafplaats zouden ervaren. Met name vak 71, de kraamkamer van het arboretum, is voor bomenliefhebbers een bezoekje waard.

Kijk voor uitgebreide informatie over het thema uitvaart in Amsterdam op www.begrafenis-amsterdam.nl.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >