nieuws

Facultatieve
Sponsors

Bomenkap Natuurbegraafplaats Bergerbos

Ingreep in de verspreiding van door ziekte aangetaste bomen

7 maart 2022

Wie de komende weken of maanden het graf van een dierbare bezoekt op natuurbegraafplaats Bergerbos, zal mogelijk zien dat in de buurt een of meerdere dennenbomen zijn verdwenen, deels door ziekte en deels door de beide stormen van februari.

De afgelopen weken zijn in het Bergerbos ruim 100 oude zieke dennenbomen geveld. Deze waren aangetast door de Strophosomus kever. De aangetaste bomen zijn herkenbaar aan bloedende harszakken langs hun stammen en sterven binnen een paar jaar verder af.

Om verdere verspreiding te voorkomen was Bergerbos helaas genoodzaakt aangetaste bomen te verwijderen. Afgelopen weken zijn deze zieke bomen gekapt en uit het bos verwijderd, ruim op tijd om verdere verspreiding door larven van deze insecten nog voor het komende seizoen te voorkomen. Een en ander is het gevolg van klimatologische veranderingen, met name de drie extreme droge zomers van 2018, 2019 en 2020.

Waar gehakt wordt vallen spaanders

De schade die hierdoor is aangericht is pas na enkele jaren zichtbaar. Mogelijk is er ook een kleine schade ontstaan door wieldruk of resten van sporen en zaagsel. Natuurbegraafplaats Berberbos is reeds begonnen met het herstellen waar nodig is. Nu is het beleid er op gericht om voor iedere boom die afsterft minstens één, maar mogelijk ook twee nieuwe jonge loofbomen te planten. Het gaat dan om resistente inlandse loofbomen die in dit gebied van nature voorkomen en gedijen.

Informatie

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u Team Bergerbos mailen op bergerbos@natuurbegraafplaats.nl of telefonisch tijdens kantooruren van maandag t/m vrijdag op 0475 202 232.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >