nieuws

Facultatieve
Sponsors

Bomen begraafplaats Oosterbeek gekapt vanwege Japanse kever

29 juli 2015

Op begraafplaats Zuid in Oosterbeek zijn dertig monumentale coniferen gekapt. De gemeente Renkum moest hiertoe overgaan omdat de Japanse thujabastkever is aangetroffen in de bomen, dat meldt de Gelderlander.

Deze kever is een beestje van nog geen drie millimeter die gangen vreet in de bast van de boom. Hierdoor krijgt de boom geen vocht meer en sterft deze. Omdat de kevers in de bomen op de begraafplaats op het punt van uitvliegen stonden heeft de gemeente de bomen gekapt. Om verdere verspreiding te voorkomen worden de bomen verbrand. De gemeente vreest dat een rij van acht andere monumentale coniferen uit 1898 aan de overkant van de begraafplaats ook gekapt moeten worden.

De Japanse kever is in 2004 voor het eerst waargenomen in Nederland. Opvallend genoeg werd de kever toen ook aangetroffen op een begraafplaats (in Ridderkerk). De Gelderlander meldt dat vogels deze kever niet herkennen en hem daarom ook niet opeten.

Meer informatie over de Japanse thujabastkever en de plekken waar de plekken waar deze is aangetroffen in Nederland is te vinden op de website van de Wageningen University. Op deze site staan ook foto’s die laten zien hoe een boom er uit ziet als de kever zich er in heeft gevreten.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >