nieuws

Facultatieve
Sponsors

Boeket met mensenhaar uit 1871 voor Museum Tot Zover

Bijzonder herinneringswerk gekocht bij Christie's

28 december 2008


Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover heeft de collectie verrijkt met een bijzonder herinneringsobject. Het gaat om een ruim twee meter hoge vergulde walnoten vitrine met daarin een 45 centimeter hoog haarstukje in de vorm van een bloemboeket. Men kocht het werk aan tijdens een antiekveiling bij Christie’s Amsterdam.

Het was oorsponkelijk een verjaarscadeautje. De heer I.W. de Hoog kreeg het menselijk boeket in 1871 van zijn zoon, die daarvoor het haar gebruikte van levende en gestorven familieleden. In 1914-15 werden er ‘haarbloemen’ met haar van andere dierbaren aan toegevoegd.

Het museum bezit al een collectie met haarschilderijen en ook toont het sieraden en medaillons met haar. Guus Sluiter, directeur van museum Tot Zover: ”Dit is een uitzonderlijk werk. Meestal zijn herinneringswerken met haar kleiner en gevat in een schilderijlijst. Zo’n boeket en de decoratieve wijze van presenteren ben ik nog niet eerder tegengekomen. Dit is echt spectaculair!”

De aankoop is mogelijk gemaakt dankzij steun van een particulier werkzaam bij DELA om het verlies van een overleden broer te gedenken. De schenking markeert de verjaardag van het museum dat de deuren voor het publiek opende op 20 december 2007. Het werk is al te zien in het museum.

Over het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover:

In Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover staan het nationaal funerair erfgoed en de moderne uitvaart in multicultureel Nederland centraal in de verrassende en spannende presentatie. Getoond worden bijvoorbeeld dodenmaskers, filmfragmenten, urnen en ingrediënten voor een moderne moslim-uitvaart. Hoe een crematie precies verloopt wordt eveneens duidelijk. Er is een gratis audiotour door museum en over de prachtige, monumentale begraafplaats De Nieuwe Ooster, waar het museum is gevestigd. Voor kinderen is er een spel & speurtocht verkrijgbaar.
Hoofdsponsors van Museum Tot Zover zijn Monuta, De Facultatieve Groep, Yarden en DELA.

Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn