nieuws

Facultatieve
Sponsors

Bijzondere rouwstoet moet mensen laten nadenken over hun uitvaart

1 juli 2019


Vrijdag 12 juli trekt een bijzondere rouwstoet door de Leeuwarder Binnenstad. Jacob de Vries Uitvaartverzorging uit Britsum viert zijn 25-jarig jubileum met een ‘Uitvaart in scène’. Doel is om mensen te laten nadenken over hun uitvaart, want er is tegenwoordig veel meer mogelijk dan ‘koffie en cake’. Onder meer een rouwmotor, -bakfiets, -koets en gospelkoor maken onderdeel uit van de stoet. Ook wordt een uitvaartkist vervoert op een praam.

“In mijn 25-jarige carrière heb ik in de regio Leeuwarden/Friesland en ver daarbuiten ruim 2000 uitvaarten verzorgd. In die tijd is er veel veranderd. Ik vind het belangrijk dat een uitvaart past bij wie de overledene was. Altijd probeer ik op een creatieve manier invulling te geven aan persoonlijke wensen en culturele tradities. Ik merk dat men de afgelopen jaren steeds meer behoefte heeft aan een persoonlijke, minder traditionele of standaard uitvaart. Toch zijn mensen nog vaak verbaasd als ze horen wat er allemaal mogelijk is: van live muziek bij de afscheidsdienst tot andere vormen van vervoer dan een rouwauto. Ook uitvaartfotografie en -video is enorm in opkomst”, aldus Jacob de Vries.

“Met deze ‘uitvaart in scène’ wil ik mensen laten nadenken over hun uitvaart en verschillende mogelijkheden laten zien. Natuurlijk is de dood heel verdrietig. Veel mensen hebben het er liever niet over. Maar met een persoonlijke uitvaart kunnen nabestaanden op een passende manier afscheid nemen. Het kan ook rust geven om bij leven wensen vast te leggen en te weten dat alles goed geregeld is. Wat mij betreft mag de dood vaker onderwerp van gesprek zijn.”

Route

De rouwstoet legt vrijdag 12 juli de volgende route af:

13:30 uur: vertrek vanaf Oldehoofsterkerkhof via Heer Ivostraatje, Boterhoek, Westerplantage, Groot Schavernek richting Nieuwestad aanlegsteiger praam.

14:00 uur: Praam met Uitvaartverzorging Jacob de Vries en Gospelkoor door grachten binnenstad.

De rest van de stoet vervolgt zijn route via de Nieuwestad en Torenstraat terug naar het Oldehoofsterkerkhof.

Deelnemende organisaties

De volgende organisaties werken mee aan de uitvaart in scène: Memories uitvaartmuziek/Black Gospelkoor (Aldeboarn), Stalhouderij Augustinus & Ruurd Hoekstra (Sibrandabuorren), ‘De Kistemakker’ Hindrik Ype de Vries (Poppenwier), Hoogland BV uitvaartkisten & vervoer (Burgum), AXIO Dragers (Groningen), Rouwmotor ‘it leste ritsje’ W.J. Veenstra (Kootstertille), Rouwbakfiets.nl W. Koning (Westerlee), PMDZ reclame (Hurdegaryp), Blomke van Romke (Leeuwarden), Natural Charms Rouwfotografie (Jelsum), Praamverhuur Minse Dijkstra (Leeuwarden), Brandsma Offset BV (Ferwert), Gemeente Leeuwarden, JSB Automatisering (Britsum), Fire Café / Boutique Hotel Catshuis (Leeuwarden) en Jeen Plantinga Videoproducties (Garyp).

Over Jacob de Vries Uitvaartverzorging

Jacob de Vries (1955) kwam al op jonge leeftijd in aanraking met de uitvaartbranche: zijn grootvader verzorgde het rouwvervoer per koets in het Friese Bildt, zijn vader was drager en een oom was begraafplaatsbeheerder en grafdelver. Niet gek dat hij zelf het uitvaartvak in rolde. Vanaf 1994 werkte hij voor verschillende Friese uitvaartverenigingen en in 2008 begon hij voor zichzelf. "De tijd kunnen nemen voor de nabestaanden en betrokken zijn bij het gehele proces, zijn voor mij de grootste motivaties geweest om mijn eigen uitvaartonderneming te starten. Een persoonlijke aanpak vind ik erg belangrijk. Ik begeleid nabestaanden in de dagen voor de uitvaartplechtigheid, maar ook daarna in het proces van rouwverwerking." Jacob wordt sinds kort ondersteund door uitvaart-assistent Lammie Bosma.

Kijk voor meer informatie over Jacob de Vries Uitvaartverzorging op www.uitvaartverzorging-jacobdevries.nl.

Kijk voor uitgebreide informatie over het thema uitvaart in Leeuwarden op www.uitvaart-leeuwarden.nl.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >