nieuws

Facultatieve
Sponsors

Bijzonder boek over Westerveld in alle unieke facetten

27 juni 2013


125 jaar geleden werd Begraafplaats Westerveld gesticht. In 1913 - dus 100 jaar geleden - werd op de begraafplaats een crematorium gebouwd, het éérste crematorium van Nederland. Ter gelegenheid hiervan verscheen deze maand het boek ‘Westerveld: 125 jaar begraafplaats -100 jaar crematorium’. De eerste exemplaren werden in ontvangst genomen door minister-president Mark Rutte en burgemeester Franc M. Weerwind van Velsen.

Van buitenplaats tot monumentaal gedenkpark
Het 160 pagina’s tellende boek vertelt op een toegankelijke manier over Westerveld in al haar facetten; van buitenplaats tot gedenkpark met monumentale status. Dat betekent natuurlijk aandacht voor de geschiedenis van begraven, maar zeker ook die van cremeren. De geschiedenis van Westerveld ís immers die van cremeren in Nederland: van de oprichting van de huidige Koninklijke Facultatieve (1874) tot de opening van het eerste crematorium (1913) én de eerste crematie in 1914.

Openluchtmuseum van natuur, kunst en architectuur
Westerveld - een Rijksmonument en officieel erkend vogelreservaat - is als het ware een openluchtmuseum van natuur, kunst en architectuur. In het boek komt niet alleen het ontwerp van de grote tuinarchitect Louis Paul Zocher aan bod, maar ook de talloze bijzondere monumenten en mausolea. Uiteraard worden tevens de vele monumentale gebouwen en columbaria (urnennissen) van vooraanstaande architecten als Willem Marinus Dudok en Marius Poel beschreven. Ook is er aandacht voor Westerveld als ‘decor’ voor televisie en film. Regisseurs, documentaire- en programmamakers kiezen vaak voor Westerveld vanwege de unieke uitstraling.

In het boek aandacht voor de gebeurtenissen - waaronder de Tweede Wereldoorlog - én natuurlijk de mensen die van Westerveld maakten wat het nu is: van de oprichters tot de vele (bekende) Nederlanders die sinds 1888 voor Westerveld kozen, waaronder Multatuli, Anthony Fokker, Aletta Jacobs, Louis Couperus en Pim Fortuyn. Diverse interviews met onder andere (oud) medewerkers en (oud) bestuurders belichten Westerveld vanuit een zeer persoonlijke invalshoek.

Funerair icoon
‘Westerveld: 125 jaar begraafplaats -100 jaar crematorium’ is een bijzonder boek over een uniek funerair icoon. Mede dankzij de vele vaak nog nooit eerder gepubliceerde historische foto’s is het zeer toegankelijk. Het boek is verkrijgbaar bij Westerveld (Duin en Kruidbergerweg 2-6 in Driehuis) en kost € 29,95 (excl. verzendkosten). U kunt het boek ook per post ontvangen. Stuur dan een mail naar mijnbestelling@facultatieve-media.nl. Meer informatie: www.bc-westerveld.nl/jubileumboek-en-cd.

Titel : Westerveld: 125 jaar begraafplaats -100 jaar crematorium
Uitgever : Facultatieve Media
Uitvoering : gebonden, hard cover, 160 pagina’s, FC
ISBN : 978-90-808697-3-8
Prijs : € 29,95 (excl. evt. verzendkosten)


Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >