nieuws

Facultatieve
Sponsors

BGNU positief over oprichting koepelorganisatie

17 juni 2021

Branchevereniging BGNU reageert positief op de oprichting van een nieuwe koepelorganisatie voor de uitvaartbranche. BGNU-directeur Heidi van Haastert zegt dat het heel mooi zou zijn als er een koepelorganisatie komt die breed wordt gedragen.

Woensdag maakten DELA, Monuta en de VTU bekend dat ze de oprichting van een nieuwe koepelorganisatie financieren. Hoewel BGNU niet bij de oprichtende partijen zit is de brancheverenging wel enthousiast dat de drie initiatiefnemers deze stap zetten. ‘Tijdens de coronacrisis hebben we met diverse partijen goed samengewerkt in het bestuursteam corona. Het heeft het belang van samenwerking laten zien, denk aan de lobby voor beschermingsmiddelen en goede communicatie naar de branche en consumenten’, aldus Van Haastert.

Niet de oprichter, wel betrokken

De BGNU is net als andere brancheorganisaties zoals de LOB, LVC en Nardus ongeveer twee jaar geleden geconsulteerd om te praten over een koepelorganisatie. Dat was naar aanleiding van het rapport Heerts “Inventarisatie naar draagvlak voor ‘de beginselen’ in de uitvaartbranche” van eind 2019. In dat rapport gaf Heerts onder andere aan dat er geen breed gedragen koepelorganisatie is waarin (een groot deel van) de branche zich herkent. Het advies was om de samenwerking te verbeteren.

Van Haastert vindt het geen probleem dat het initiatief lag bij de twee grote spelers uit de branche.

Toekomst

‘Als sector moeten we met elkaar optrekken, dan sta je sterker naar de overheid en andere steekholders toe’, aldus Van Haastert. Daarbij ziet Van Haastert ook andere voordelen wanneer er een gezamenlijk branchebureau komt. Er zijn gemeenschappelijke onderwerpen te benoemen die alle ondernemers in de branche raken zoals duurzame inzetbaarheid, arbeidsvoorwaarden, cybersecurity. Van Haastert voorziet niet dat de partijen zullen fuseren in de toekomst. Alle brancheverenigingen vertegenwoordigen verschillende onderdelen waar ze deskundigheid over hebben. Zo weet de LOB bijvoorbeeld alles over begraven, de LVC over cremeren en richt de BGNU zich op uitvaartondernemers.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >