nieuws

Facultatieve
Sponsors

Betere procedures bij orgaandonaties kinderen

29 september 2010

De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer vindt dat de procedures rond orgaandonaties bij kinderen zorgvuldiger moeten, dat meldt RTV Rijnmond. Aanleiding zijn de procedures rond het overlijden van een zesjarig jongetje uit Hoek van Holland.

Het kind overleed in 2007 bij een ongeluk op een manege. De ouders van het jongetje hadden toestemming gegeven voor het doneren van zijn hart. Maar later bleek dat meerdere organen van het kind waren weggenomen voor donatie. Voor de ouders was het compleet onduidelijk welke organen waren weggenomen en ze wisten niet dat er daarna ook nog sectie moest plaatsvinden op het lichaam.

Door deze situatie hebben de ouders geen afscheid kunnen nemen van hun kind. Ze dienden daarop een klacht in tegen justitie in Rotterdam en tegen het Erasmus MC. De ombudsman stelt de ouders in het gelijk. De ouders zijn boos dat hun kind zomaar in beslag werd genomen en dat meerdere organen zijn weggehaald. De Nationale Ombudsman gaat de zaak bespreken met minister Ab Klink van volksgezondheid. Justitie in Rotterdam zegt het te betreuren dat de ombudsman vindt dat er onbehoorlijk is gehandeld door het OM. De officier zou er bij het ziekenhuis steeds op aan hebben gedrongen om de ouders goed te informeren. Justitie kan zich overigens wel vinden in de aanbeveling van de Ombudsman dat ziekenhuizen voortaan de regie moeten nemen bij donatie en dat zij de ouders informeren.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >