nieuws

Facultatieve
Sponsors

Berisping arts na euthanasie demente vrouw

24 juli 2018

Het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg heeft een verpleeghuisarts een berisping opgelegd. De arts heeft volgens het tuchtcollege fout gehandeld bij de euthanasie van een demente bejaarde. Het bleef bij een berisping omdat er ook nog een strafrechtelijk onderzoek loopt naar de arts.

Het gaat om de euthanasie van een 74-jarige vrouw die jaren geleden een euthanasieverklaring had getekend. Daarin stond nadrukkelijk dat de vrouw zelf een moment wilde kiezen om te sterven. Maar door haar dementie was de vrouw verward en sprak ze de ene keer de wens uit om te sterven maar de andere keer wilde ze juist blijven leven.

Vrouw wist niet dat ze euthanasie kreeg

Het meest bijzondere is misschien wel dat de arts de vrouw niet inlichtte over het feit dat ze een einde aan haar leven ging maken. De vrouw kreeg een kopje koffie met daarin een slaapmiddel. Toen de arts daarna de dodelijke middelen wilde toedienen werd de vrouw wakker. Ze begon zich fysiek te verzetten, maar werd door haar familie in bedwang gehouden. Het voorval speelde zich af in 2016.

Het is overigens wel zo dat twee andere artsen eerder hadden geoordeeld dat de vrouw ondragelijk leed. De arts is inmiddels met pensioen.


U kunt de hele uitspraak lezen op de website van het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE