nieuws

Facultatieve
Sponsors

Belgisch werk toegevoegd aan levensreddende tentoonstelling De Vogelvanger

19 juni 2015

Woensdag 24 juni a.s. opent Minister Edith Schippers (ministerie van VWS) de tentoonstelling de Vogelvanger in Museum Tot Zover. Conservator Babs Bakel: ‘We willen zelfmoord bespreekbaar maken en het taboe dat er nog steeds op rust doorbreken. Door fotograaf Gert Jochems en schrijver David Van Reybrouck een podium te bieden voor hun werk, laten we zien dat suïcide niet alleen een stille ramp is die zich in Nederland voltrekt maar ook onze zuiderburen diep raakt.’

Onbekenden plaatsen 400 witte zerkjes in een weiland in West-Vlaanderen. Diezelfde ochtend vonden omwonenden een brief op de deurmat: ‘Sinds vannacht is de Westhoek een oorlogskerkhof rijker. Niet van de Groote Oorlog, maar van de stille oorlog.’ De zerkjes symboliseren de ongemakkelijke werkelijkheid van een land dat de derde plaats inneemt op de Europese suïcide-ranglijst. Fotograaf Gert Jochems maakte er een nachtfoto van. Tijdens de sluitertijd van vijftien minuten pleegden naar schatting dertig mensen ergens op de wereld zelfmoord.

Lamento van schrijver David Van Reybrouck
Jaarlijks sterven er wereldwijd ongeveer één miljoen mensen door zelfmoord. Sinds 2000 zijn dat er 14 miljoen. Dat is meer dan er mensen gedood werden tijdens de Eerste Wereldoorlog, soldaten en burgers samen. David Van Reybrouck woonde vijf maanden in West-Vlaanderen en interviewde nabestaanden, psychotherapeuten en hulpverleners. Hij verzamelde getuigenissen en afscheidsbrieven. Het resultaat is Lamento, een tekstmontage over zelfdoding bij jongeren in West-Vlaanderen, een documentaire ‘gedichtencyclus’ van een onzichtbaar verdriet.

Museum Tot Zover
De tentoonstelling De Vogelvanger is voor publiek geopend van 25 juni t/m 4 oktober
Volwassenen € 5,50 p.p.
Kinderen t/m 12 jaar gratis
Jongeren 13 t/m 18 jaar € 2,00 p.p.

Gevestigd op begraafplaats De Nieuwe Ooster, Kruislaan 124, Amsterdam
Openingstijden van dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur
Voor meer informatie en kaartverkoop:
www.totzover.nl


De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Mondriaan Fonds.

Over Museum Tot Zover
Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover is uniek in haar soort. Het museum opende in 2007 en belicht de dood in al haar facetten. Zo kregen bezoekers in de grensverleggende tentoonstelling Afterlife (2011/12) aan de hand van kunstwerken van internationale kunstenaars een kijkje in het hiernamaals. De vaste collectie omvat onder meer oude haarschilderijen, dodenmaskers, filmfragmenten, kisten en urnen, maar bijvoorbeeld ook een collectie miniatuurlijkwagentjes en ingrediënten voor een moderne moslim-uitvaart. Museum Tot Zover is gevestigd op begraafplaats en crematorium. De Nieuwe Ooster, één van de mooiste gedenkparken van Nederland.

Over Stichting 113Online
Stichting 113Online is een zelfstandige en onafhankelijke zorgaanbieder op het gebied van zelfmoordpreventie. 113Online verleent online en telefonische hulp om onder andere zelfmoord en zelfbeschadigend gedrag te beperken, het taboe op praten over zelfmoord te doorbreken en ondersteunt ook de nabestaanden. Stichting 113Online is nauw betrokken bij de vorming en uitvoering van de tentoonstelling, om met vereende krachten het onderwerp suicide en zelfmoordpreventie hoger op de agenda van heel Nederland te krijgen.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >