nieuws

Facultatieve
Sponsors

Belgie: Open graven tonen kisten

14 oktober 2010


Een begraafplaats in het Belgische Oostende is zo erg in verval geraakt dat bij verschillende open graven de kisten te zien zijn, dat meldt de Standaard. Een (oud)uitvaartondernemer heeft een lijst met vijftig graven opgesteld die er het slechts aan toe zijn. Hij wil dat de gemeente samen met nabestaanden actie gaat ondernemen om de graven op te knappen.

Op begraafplaats Paster Pype, dat door de lokale bevolking ook wel oud kerkhof wordt genoemd, liggen ongeveer 5000 graven. Er vinden sinds 1975 alleen nog maar bijzettingen plaats in vergunde concessies. Volgens de Standaard zouden dat er vorig jaar nog enkele tientallen zijn geweest.

Het stadsbestuur zou eind jaren negentig al een plan hebben opgesteld om de begraafplaats opnieuw in te richten. Door verschillende oorzaken is dat plan echter nooit uitgevoerd met als gevolg dat de begraafplaats steeds verder achteruit gaat. Bij vijf van de graven uit de lijst van de voormalig uitvaartondernemer is de situatie zo erg dat je naar binnen kunt kijken. Daar liggen kisten in het water en is rottend hout zichtbaar, menselijke resten zijn nog niet zichtbaar.

De gemeente zou voor 2011 100.000 euro hebben uitgetrokken om de begraafplaats aan te pakken. Een gemeenteraadslid stelt voor om aan de hand van de lijst de eerste graven op te knappen voor de herdenking begin november.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE