nieuws

Facultatieve
Sponsors

Belgen jagen op doodsprentjes

13 oktober 2010

In België zijn steeds meer verzamelaars actief die zoveel mogelijk doodsprentjes, in Nederland ook wel bidprentjes genoemd, bij elkaar willen sparen. Sommige van deze verzamelaars schromen niet om daarvoor uitvaarten van onbekenden te bezoeken, dat meldt Het Nieuwsblad.

De krant komt met dat bericht nadat eerder deze week de jongste (102) van het oudste zusterpaar van het land overleed. De familie houdt de datum en locatie van de begrafenis angstvallig stil omdat verzamelaars haar doodsprentje als een bijzonder item zien. Volgens een Belgische begrafenisondernemer doet de familie daar verstandig aan want de verzamelaars reizen het hele land af om hun macabere collectie te kunnen uitbreiden. Prentjes van hele oude of juist hele jonge mensen zijn daarbij het meest populair.

Een andere uitvaartondernemer vertelt in de krant dat hij uitvaarten van eeuwelingen meemaakt waar tijdens de dienst zestig mensen zitten. Nadat de doodprentjes worden uitgedeeld blijven er daarna nog maar twintig over. Volgens de ondernemer zijn sommige verzamelaars ook nog eens erg agressief. Sommige proberen zelfs meerdere prentjes te krijgen. Als dat niet lukt, worden ze boos of rukken ze alle kaarten uit de hand van de uitvaartondernemer.

In het artikel komt ook een fervent verzamelaarster aan het woord. Ze heeft 76.523 doodsprentjes in haar ‘collectie’. Ze zegt dat ze zelf niet veel naar begrafenissen gaat omdat ze niet wil dat mensen haar gaan herkennen. Maar net als de meeste andere verzamelaars heeft ook zij haar favorieten. Haar voorkeur gaat uit naar hele oude mensen, kinderen en jongeren die zijn omgekomen in het verkeer.

Voor de familie van de 102-jarige die deze week overleed is het te hopen dat de verzamelaars niet achter de locatie en tijd komen waarop de vrouw wordt begraven. De ondernemer vreest dat als één verzamelaar er achter komt ze het allemaal te weten komen en massaal op de dienst afkomen.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE