nieuws

Facultatieve
Sponsors

Belangrijkste Nederlandse uitvaartprijs voor nieuw rouwteken

Belangrijkste Nederlandse uitvaartprijs voor nieuw rouwteken

31 maart 2010


Beeldend kunstenaar Marian van Essen, bedenker en ontwerper van de parlAmore rouwknoop, heeft op zaterdag 27 maart de Yarden Stimulans 2009 in ontvangst genomen. Aan deze tweejaarlijkse prijs voor vernieuwende idee├źn voor levenseinde en uitvaart is een geldbedrag verbonden van 5.000 euro.

In de jury hadden onder anderen zitting theologe/tv-presentatrice Jacobine Geel, Manu Keirse, hoogleraar aan de Faculteit Geneeskunde KU Leuven en rouwdeskundige.
Uit het juryrapport: Een goed uitgevoerd, voldragen idee. parlAmore is een impuls om oude tradities te moderniseren. De combinatie van de universele vormgeving met het persoonlijke accent is prachtig. De knoop is zeer communicatief, het nodigt uit tot gesprek. Dit project geeft veel aandacht aan de persoonlijke invulling en is aanspreekbaar voor een groot publiek. Een en ander is met zorg, aandacht en respect gemaakt. Een kwalitatief hoogwaardig product dat met een steuntje in de rug klaar is voor landelijke uitwerking.

De parlAmore rouwknoop is een ronde edelsteen van zwarte onyx of rode jaspis met daarop een knoopje van een kledingstuk van een overledene. Door het gebruik van een knoop die de overledene vaak heeft aangeraakt, krijgt het rouwteken een persoonlijke betekenis en uitstraling. Het maakt het nabestaanden mogelijk om hun rouw op een onnadrukkelijke en stijlvolle manier te tonen.

Rouw kan ziek maken
Want rouw vindt vaak verborgen plaats, maar steeds meer rouwenden laten zich zien. In de wetenschap is momenteel veel te doen over de periode na de uitvaart, de verliesverwerking. Zeker sinds bekend is geworden dat rouw ziek kan maken. Uit een tiental onderzoeken, een paar jaar terug samengevat in medisch vakblad The Lancet, blijkt dat mensen die net weduwe of weduwnaar zijn geworden, meer kans hebben om zelf vroegtijdig te overlijden. Van ouders die een kind verliezen, lopen moeders het meeste risico. Overlijden aan een gebroken hart kan dus, letterlijk. En dus is het goed meer aandacht voor rouw te hebben.

Nieuw concept
Het concept van parlAmore, met een knoopje als aandenken, blijkt veel mensen aan te spreken, ongeacht leeftijd of geloof., ook mensen met een protestants christelijke of een islamitische achtergrond. Dat komt omdat in dit nieuwe rouwteken niets van het lichaam van de overledene wordt gebruikt, ook geen as. Daarmee is het een rouwteken dat voor iedereen geschikt en herkenbaar is en samenbindend kan werken.

Informatie:
Marian van Essen, telefoon: 06 24 80 44 24, e-mail: info@parlamore.nl
Op de website www.parlamore.nl staat meer info, ook over rouwcultuur

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >