nieuws

Facultatieve
Sponsors

Begraafplaats St. Laurentius in de schijnwerpers

Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

1 mei 2008

Op Begraafplaats Sint Laurentius wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan de renovatie van de arcade. Nicoline Zemering, algemeen directeur van deze begraafplaats vertelt over de roos midden in de stad.

Toen Zemering in september 2003 aantrad als directeur van Begraafplaats St. Laurentius, trof zij een mooie plek aan, waar nog wel veel aan moest gebeuren qua renovatie. Eén van de doornen in haar ogen was de vervallen toestand van de arcade.

Herstelplan van de arcade

Sinds 2004 is er met man en macht gewerkt aan het mogelijk maken van de renovatie van de arcade. De indrukwekkende arcade stamt uit 1869 en heeft maar liefst 55 bovengrondse grafkelders met ruimte voor 4 tot 11 overledenen. Het idee is gestoeld op voorbeelden van Italiaanse grafkelders, waar boven de grond begraven een vanzelfsprekendheid is. In april van dat jaar werd door de gemeente Rotterdam voor Nieuw Crooswijk Groene Stadswijk bij het ministerie van VROM een zogenaamde IPV-subsidieaanvraag (Innovatie Programma Stedelijke Vernieuwing) ingediend, waarin ook de kosten voor de renovatie van de arcade werden opgevoerd. Deze aanvraag werd toen afgewezen. Omdat het bestuur van St.Laurentius het idee van de renovatie van de arcade niet los kon laten, gaf het architectenbureau Braaksma & Roos uit Den Haag in juni 2005 de opdracht voor het opstellen van een herstelplan. Dat kwam goed van pas toen in oktober een tweede subsidieaanvraag bij VROM wel mogelijk bleek. Deze tweede aanvraag werd wel gehonoreerd. In 2006 maakte VROM bekend dat zij 1,1 miljoen euro subsidie aan Rotterdam beschikbaar stelde voor de renovatie. Uiteindelijk is de opdracht verleend aan Den Hoed aannemers uit Bergambacht. De bouwlieden zijn inmiddels een jaar bezig en begin mei moet de arcade klaar zijn.

Open middag op de begraafplaats

Op zaterdag 31 mei houdt begraafplaats St. Laurentius een open middag voor belangstellenden vanaf 12.30 uur. Nicoline Zemering ziet dit als een middag waarop mensen kunnen lopen, dwalen en mediteren. We hopen dat mensen deze plek zien als een plaats waar zij zo binnen kunnen wandelen. In de praktijk merkt Zemering dat veel Crooswijkers toch nog enige drempelvrees hebben om binnen te lopen. Zij hoopt dat, mede door deze open middag, deze drempel wat lager wordt. Speciaal voor deze gelegenheid maakte choreografe Judith van der Klink een Dance dArcade op muziek van Ärvopart. De bijzondere dans wordt om 13.00 uur uitgevoerd door jongeren van Jeugdtheaterschool Rabarber uit Den Haag. Vóór deze open middag zal de arcade officieel opnieuw worden opengesteld in aanwezigheid van burgemeester Ivo Opstelten en bisschop Adrianus van Luyn. St. Laurentius is te vinden aan de Nieuwe Crooswijkseweg 123, en bereikbaar op tel.nr. 010-4136308 of info@rkbstlaurentius.nl.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >