nieuws

Facultatieve
Sponsors

Begraafplaats en Gedenkpark Heiderust 100 jaar

6 juni 2013


Op zondag 9 juni opent begraafplaats/gedenkpark Heiderust in verband met het 100 jarig bestaan haar poorten voor een open dag. Om 10.00 uur verricht wethouder Harriët Tiemens de officiële opening. Daarna kunnen belangstellenden tussen 10.00 en 16.00 uur rondkijken in dit prachtig park en zich laten informeren over alles wat te maken heeft met begraven en begrafenissen.

Zo is er een informatiemarkt met o.a. een steenhouwer, een pottenbakker, een bloemist, een beeldhouwer, een uitvaartondernemer en een fotograaf. Het Thomassen Mannenkoor verzorgt van 11.45 tot 12.30 uur een optreden. En zowel ’s morgens als ‘s middags is er een optreden van Muzimo uit Rheden. Zij verzorgen op sfeervolle wijze diverse (muzikale) optredens voor jong en oud. Ook kunnen bezoekers samen met een gids een rondgeleid worden over deze prachtig gelegen begraafplaats.

100 jaar

Begraafplaats Heiderust is ontstaan in 1913. De voormalige burgemeester van Rheden, de heer mr. A.H. Brandt, is één van de eersten die begraven is op Heiderust en van wie het graf nog steeds aanwezig is. Naast de open dag zijn er dit jaar nog meer activiteiten in verband met het 100-jarig bestaan. Op 16 april was er, in aanwezigheid van o.a. scholieren en het college van B&W, een herdenking/ viering in verband met de bevrijding van de gemeente Rheden. Verder was Heiderust op 24 april gastheer voor de jaarlijkse vergadering van de Landelijke Organisatie Begraafplaatsen. Tot slot besteedt de Oudheidkundige Kring Rheden dit jaar in haar publicaties aandacht aan de geschiedenis van Heiderust.

Grootste begraafplaats

Heiderust is met 24 ha de grootste begraafplaats in de gemeente en ligt midden in de natuur aan de rand van de Veluwezoom. Op het oude gedeelte is de aanleg parkachtig met graven langs sfeervolle lanen midden in het groen. Het nieuwe gedeelte is in 1965 in gebruik genomen. Naast graven beschikt Heiderust ook over diverse mogelijkheden om urnen te plaatsen. Zo is er een urnenbos, een traditionele urnentuin en een urnenhof en er is een veld om de as te verstrooien.

Ook is er sinds vorig jaar een herinneringsplek ter nagedachtenis aan mensen die ooit begraven zijn op Heiderust maar waarvan de graven geruimd zijn. Nabestaanden gaven aan behoefte te hebben aan een dergelijke plek.

De gemeente Rheden kent naast Heiderust nog twee algemene begraafplaatsen: aan de Imboslaan en aan de Harderwijkerweg in Dieren.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >