nieuws

Facultatieve
Sponsors

Beeld voor de beenderen

27 juni 2012


Op De Nieuwe Ooster in Amsterdam staat officieel vanaf vandaag een imposant marmeren vrouwenhoofd. Deze sculptuur van kunstenaar Femmy Otten markeert het verzamelgraf van de Amsterdamse begraafplaats. Het werk is een indrukwekkende toevoeging aan de tentoonstelling Afterlife – kunst over de eindbestemming, te zien in het gedenkpark en in Museum Tot Zover. De tentoonstelling is verlengd t/m 9 september. Alleen Ottens sculptuur blijft op De Nieuwe Ooster.

De sculptuur van een vrouwenhoofd met medaillon staat als zevende in een reeks autonome werken op de begraafplaats. Andere werken zijn onder meer een betreedbare, in de grond gegraven camera obscura van Leonid Tsvetkov en een poëtische video-installatie van Valeska Soares.

De mysterieuze en rustgevende glimlach van Femmy Ottens sculptuur is geïnspireerd op de klassieke beeldtaal waarin het ‘innerlijke’ gezicht centraal staat. De kunstenaar haalde het marmer uit Carrara (Toscane). Deze groeve geldt als de belangrijkste ter wereld en wordt al sinds de Romeinen gebruikt. Het marmer van het Pantheon en Michelangelo’s David komt hier ook vandaan. Femmy Ottens sculptuur markeert het algemeen verzamelgraf van De Nieuwe Ooster en zal hier blijven staan. Het staat letterlijk voor de beenderen. Nabestaanden hebben het beeld al direct ontdekt en in hun hart gesloten, getuige de erbij geplaatste kaarsen. Een van hen schreef: “Er straalt een zekere mysterieusheid uit, die mij aangreep. Ik denk dat mijn vader dit beeld erg mooi zou hebben gevonden.”

Afterlife – kunst over de eindbestemming opende in het najaar van 2011. Veertien kunstenaars uit binnen- en buitenland geven hun visie op de eindbestemming. Stuk voor stuk kozen de kunstenaars voor verrassende invalshoeken. Dat leverde optimistische, spirituele en soms melancholisch stemmende kunst op. Aangrijpend is Xu Bing’s installatie met stof van de ingestorte Twin Towers en verrassend zijn de spiegeltjes van Oscar Muñoz: bezoekers brengen met hun adem doden tot leven. Ook bekende Nederlandse kunstenaars maakten werk, waaronder Sarah van Sonsbeeck, Nathalie Bruys en Melanie Bonajo. De tentoonstelling wordt georganiseerd door Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover. Dankzij de verlenging zijn alle werken nog de hele zomer te zien.


Afterlife – kunst over de eindbestemming is georganiseerd in samenwerking met SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte en begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster. In het Tropenmuseum is tegelijkertijd de tentoonstelling De Dood Leeft te zien. Rond de tentoonstellingen worden allerlei activiteiten georganiseerd. Kijk voor meer informatie op www.totzover.nl en www.tropenmuseum.nl.

Afterlife is mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte, de Mondriaan Stichting, het DELA Fonds, het VSBfonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het Prins Bernhard Cultuurfonds, De Nieuwe Ooster, Stadsdeel Oost en het Cultuurfonds BNG.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE