nieuws

Facultatieve
Sponsors

Augustijnen dragen Eindhovense Paterskerk en klooster over aan nieuwe eigenaar

21 december 2017

Lange weg

De sleutels van de Paterskerk en het klooster Mariënhage zijn donderdag 21 december officieel overgedragen aan de nieuwe eigenaar coöperatie DELA. De restauratie start op korte termijn. Als in 2019 alles klaar is dan heeft het stadshart van Eindhoven een eigentijdse plek voor ontmoeting, verbinding en verdieping.

Lange weg

Meer dan 125 jaar woonden en werkten er Augustijnen op Mariënhage. De laatsten verhuisden dit voorjaar naar het woon- en zorgcomplex De Archipel in de Eindhovense wijk Gestel. Door hun hoge leeftijd was Mariënhage niet langer een geschikte plek om te wonen. De behoefte aan zorg nam toe. Bovendien was een deel van de gebouwen aan restauratie toe. Voormalig vicaris provinciaal van de Augustijnen Louis Mulder: “Ongeveer vier jaar geleden zijn wij samen met de gemeente opzoek gegaan naar een herbestemming voor Mariënhage. Het was een lange weg waarin de gemeente, provincie en de nieuwe eigenaar DELA elkaar vonden. We overwonnen heel wat struikelblokken omdat we allemaal hetzelfde doel hadden: een mooie toekomst voor Mariënhage. De overdracht van de sleutels is voor ons het sluitstuk,” aldus Louis Mulder. Samen met Pierre Stikkelbroeck, de nieuwe provinciaal van de Augustijnen, overhandigde hij de sleutels aan Edzo Doeve, algemeen directeur DELA.

Eigentijdse ceremonies

DELA gaat de Paterskerk, het voormalige Augustinianum en de Studentenkapel restaureren. Er komen twee ceremoniehuizen, een hotel en restaurant. De tuin wordt toegankelijk en is via een bruggetje over de Dommel ook bereikbaar vanaf de kant van het NRE-terrein. De gemeente geeft de Kanaalstraat een nieuw gezicht. Edzo Doeve: “Wij zien de herontwikkeling van Mariënhage als een geweldige kans om het hart van de stedelijke samenleving van Eindhoven te verrijken met een betekenisvolle plaats voor eigentijdse ceremonies die hun wortels hebben in tradities. Het past bij DELA om anderen de ruimte te bieden hun verhaal te vertellen en te delen. We bouwen aan de toekomst van Mariënhage met respect voor het verleden.”

Afspraken

In de afspraken die DELA met de Augustijnen maakte is ook opgenomen dat er jaarlijks een Augustijnendag plaatsvindt op of rond de geboortedag van Augustinus. De eerste was ruim een maand geleden op 10 november. Een andere afspraak is dat het kerkhof in de binnentuin van het klooster blijft. Augustijnen die komen te overlijden kunnen terug naar Mariënhage om daar begraven te worden.

De bouwactiviteiten starten op korte termijn. De buurt, pers en andere geïnteresseerden ontvangen in februari 2018 een uitnodiging om de uitwerking van de eerder gepresenteerde plannen te komen bekijken.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE