nieuws

Facultatieve
Sponsors

Assurantietussenpersoon Independer schiet tekort in zorgplicht

16 maart 2011

Independer moet 150.000 euro betalen aan een klant die in 2003 een hypotheek met overlijdensrisicoverzekering sloot via Independer, dat heeft het gerechtshof in Den Bosch bepaald. Assurantie Magazine meldt dat de polis niet tot uitkering kwam omdat de verzekerde man na het verstrijken van de voorlopige dekkingstermijn overleed. Het hof vindt dat Independer het niet verlengen van die termijn is aan te rekenen.

Voor de overlijdensrisicopolis bij de hypotheek werd een voorlopige dekking verleend van dertig dagen. Hypotheekverstrekker Zwitserleven vond een aanvullend onderzoek voor de man door een cardioloog noodzakelijk. Dat onderzoek kon echter niet voor het verstrijken van de voorlopige dekking plaatsvinden. Na het vestrijken van de termijn, maar voor het onderzoek, overleed de man plotseling. Zwitserleven besloot niet uit te keren omdat de voorlopige dekking was verlopen op het moment van overlijden.

De rechtbank oordeelde in 2009 al dat Independer niet aan haar zorgplicht had voldaan. Het echtpaar was door de online tussenpersoon niet gewaarschuwd voor het verstrijken van de voorlopige dekking en Independer had niet gewezen op de mogelijkheid deze te verlengen. De rechtbank zegt dat het bewaken van medische acceptatietrajecten en het (op tijd) signaleren van vertraging een essentiƫle taak is van een assurantietussenpersoon.

In hoger beroep is de uitspraak van de rechtbank bevestigd. Daarbij speelde mee dat de eigen schuld van het echtpaar verwaarloosbaar is. Independer vond dat van de man meer initiatief uit had mogen gaan dan van een gemiddelde klant omdat hij econoom en ondernemer was.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >