nieuws

Facultatieve
Sponsors

As overledenen samengebracht in beton

Experts ontwikkelen techniek om crematie-as te mengen met beton

29 januari 2015

Generaties samenbrengen

Het vereeuwigen van menselijke en dierlijke as in een gedenktableau is na lang en specialistisch onderzoek door betonexperts nu mogelijk. Het tableau bestaat uit beton waarin de crematie-as is verwerkt. In het beton kan een persoonlijk portret van de dierbare worden aangebracht. Ook kunnen geliefden samen worden vereeuwigd in één kunstwerk.

Generaties samenbrengen

Het verwerken van menselijke as is een eigentijdse manier van gedenken. In een gedenktableau is het eveneens mogelijk om de as van meerdere overledenen te gebruiken, waardoor generaties weer samen worden gebracht. Een bestaand tableau kan vermengd worden met nieuwe as, door het vakkundig te vermalen en te hergebruiken. Ook kan de as verdeeld worden over meerdere tableaus, waardoor iedereen uit de familie of andere dierbaren een eigen herinneringstableau hebben. Bij schade is het bovendien relatief eenvoudig om een nieuw tableau te maken. Henk Jan Röfekamp medeoprichter van Cinovum: ’Voor de verwerking is slechts een klein gedeelte van de beschikbare as nodig. Uiteraard wordt de as vakkundig en geheel volgens vastgelegde processen verwerkt. De digitale mallen worden bewaard, zodat bij schade een nieuw exemplaar geproduceerd kan worden.’


Toename crematie huisdieren en mensen

Meer dan de helft (61 procent) van de mensen kiest voor een crematie. De afgelopen 10 jaar is dit met 10 procent gestegen, mede omdat begrafenissen vaak kostbaar zijn. Daarbij stijgen de mogelijkheden voor de nabestaanden om de as te verwerken in herinneringsproducten. Het verwerken in beton was tot nu toe onmogelijk. Door de weersbestendigheid kan het kunstwerk ook buiten neergezet worden of zelfs in stoeptegelformaat verwerkt worden. Röfekamp: ‘Het beton lijkt misschien kil, maar door gebruik van een persoonlijk portret krijgt het een warme uitstraling. Daarnaast is het robuust en kan het tegen een stootje. Het is een uitkomst voor mensen die liever geen breekbare urn op de schoorsteenmantel willen hebben.’
Naast mensen worden huisdieren ook vaker gecremeerd Er was meer dan een jaar onderzoek nodig om as te verwerken in het beton. Daarbij gedraagt dierlijke as zich anders dan menselijke as wanneer het in contact komt met beton. ‘Uiteindelijk is het gelukt om de as door en door te verwerken, zonder dat dit leidt tot vlekken in het portret’, aldus Röfekamp.

Over Cinovum

Met de gedenktableaus wil Cinovum nabestaanden een tastbare troost bieden. Cinovum is afgeleid van het Latijnse ‘Cinis Novum’, wat ‘nieuwe as’ betekent. Zij gaan met een respectvolle manier om met de as en voeren hun werk dagelijks met veel toewijding uit. Het resultaat is een unieke herinnering aan de overleden dierbare.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE