nieuws

Facultatieve
Sponsors

Almere wil meer begraafplaatsen

28 juni 2023

Almere Stad heeft behoefte aan meer ruimte voor begraafplaatsen vanwege de groei van de stad en de vergrijzing van de bevolking. Naast het uitbreiden van bestaande begraafplaatsen, onderzoekt de gemeente Almere ook de mogelijkheid om een natuurbegraafplaats in de stad te realiseren.

Vanwege de hoge grondwaterstand in Almere is het echter niet mogelijk om een natuurbegraafplaats in een bestaand natuurgebied te creƫren. De grond moet eerst worden opgehoogd om te voldoen aan de wettelijke voorgeschreven afstand tussen de graven en het grondwater. De gemeente onderzoekt nu of het mogelijk is om een begraafplaats te realiseren met zoveel mogelijk natuurlijke kenmerken.

De bestaande begraafplaats Stad aan de Kruidenweg heeft een algemeen, Joods en Islamitisch gedeelte. Het Islamitisch gedeelte, genaamd Raza Ul Mawa, is bijna vol en zal worden uitgebreid op het bestaande terrein. Het ontwerp van de uitbreiding houdt rekening met de bestaande bomen, waar de graven rondom worden geplaatst. Het Islamitisch Kerkgenootschap Almere (IKA) wil op hun eigen grond in Oosterwold een begraafplaats naast de te bouwen Moskee realiseren. Een raadsbesluit is nodig om deze locatie aan te wijzen als begraafplaats. Een andere aanvraag voor een islamitische begraafplaats komt van Ettihad, een partij die de Almeerse Ataouba-moskee vertegenwoordigt. Deze partij maakt aanspraak op een eigen deel van de begraafcapaciteit, maar er is geen ruimte meer op de bestaande begraafplaatsen. Daarom zal deze partij een deel van de nieuw te realiseren begraafplaats krijgen. Het college heeft voorgesteld om een aantal criteria op te stellen om de zoektocht naar een geschikte locatie zo transparant mogelijk te maken.

Volgens de Wet op de lijkbezorging hebben kerkgenootschappen recht op een redelijk deel van de beschikbare begraafcapaciteit, waarbij de gemeente onder redelijke voorwaarden grond moet aanbieden.

Bron: Omroep Almere

Kijk voor uitgebreide informatie over het thema uitvaart in Almere op www.uitvaartalmere.nl.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >