nieuws

Facultatieve
Sponsors

Allerzielen Alom groot succes

Introductie nieuw gedenkritueel geslaagd!

13 november 2007


“Ontroerend, feeëriek, piëteitsvol ’ waren enkele van de reacties van bezoekers van Allerzielen Alom, het kunstproject van Ida van der Lee.
Met dit project wil zij de traditionele Allerzielen viering nieuw leven inblazen door op begraaf- en gedenkplaatsen de doden te vieren om wie zij waren en wat zij betekend hebben. Samen met ruim veertig kunstenaars vormde zij vijf Noord-Hollandse begraaf- en gedenkplaatsen met vuur, licht en klank om tot sfeervolle ontmoetingsplaatsen voor de levenden.

Oliebollen bij het graf
Ruim vierduizend mensen bezochten de vijf begraaf- en gedenkplaatsen in Noord-Holland (Zorgvlied te Amstelveen, Algemene Begraafplaats de Woensberg te Blaricum, Begraafplaats Onderlangs te Castricum, Kerkhof Overweersepolderdijk te Purmerend en Yarden Crematorium Schagerkogge te Schagen), waar Allerzielen Alom in de periode van 14 oktober tot en met 3 november werd gehouden.
Enkele honderden bezoekers deden actief mee door zelf een ritueel en nagedachtenis voor hun eigen overledenen met familieleden en vrienden te organiseren. Met vuurkorven, veel kaarsen en lichtjes zaten zij om de door henzelf versierde graven. Andere nabestaanden bakten oliebollen (omdat dat het lievelingsgerecht was van de overleden moeder), ze richtten reliekhuisjes in, er werd een kinderknutselsessie voor een overleden zusje georganiseerd en een filmpje boven het graf vertoond over het leven van een overleden moeder.

Collectieve gedenkplekken
Plekken waar nabestaanden collectief konden gedenken werden ook druk bezocht, onder anderen de vuurcirkel waarbij de namen van geliefde overledenen gezongen werden. Hier werd, soms ook door de zangers, een traantje weggepinkt. Velen maakten ook gebruik van Passiepost, een stand waar de bezoekers met zelf geknutselde elementen post naar andere nabestaanden konden sturen. Ook bezochten zij het Hiernamaals, een plek waar nabestaanden bij 35 “kamers” met persoonlijke kenmerken zoals: ‘de kamer voor mild gestemden’ of ‘het paviljoen van het almaar goede, waar het goede geen oponthoud kent’ een kaarsje voor hun dierbaren plaatsten. Andere kunstwerken waren de gefilmde portretten, geprojecteerd op smeltende ijsplaten, het kledingmonument waar wasgoed van onder anderen opa, oma, minnaar en de nooitgeboren baby aan een lange lijn wapperde en de paraffine beeldengroep. De gastvrijheid werd door het verstrekken van gratis glühwein, warme chocolademelk, zelf gebakken krentenbrood en vriendelijke gidsen duidelijk.
De faculteit religiewetenschappen van de Radboud Universiteit te Nijmegen is een onderzoeksproject gestart. Binnen het project: “Refiguring death rituals’onderzoeken zij de verschijningsvorm van Allerzielen Alom. Uit een door hen georganiseerde enquête onder de bezoekers van Allerzielen Alom
zal duidelijk worden hoe het gedachtegoed en de afzonderlijke elementen van het project gewaardeerd zijn. De resultaten zullen worden gepubliceerd en tijdens een symposium in het voorjaar bekend worden gemaakt.

Voortzetting
Op de veelgehoorde reactie : “Volgend jaar toch wel weer?” wordt door het projectteam positief gereageerd. Samen met de vijf begraaf- en gedenkplaatsen zullen zij kijken hoe dit ritueel in 2008 kan worden voortgezet. In 2009 wil kunstenaar Ida van der Lee een vernieuwde versie van Allerzielen Alom presenteren.
Informatie: www.allerzielenalom.nl

Kunstenaars:
Machteld van Aardse, Alphons ter Avest, Reint Baarda, Christian Begemann, Fiona de Bell, Margreet Bouwman, Vera Broos, Miguel Brugman, Saskia te Dorsthorst, Pietsjanke Fokkema, Marcel Fraij, Marie Goeminne, Lenneke van der Goot, Frans van Heiningen, Bart van Helsdingen, Hilary Jeffery, Sarah Jens, Jade Hulscher, Jennifer Joan, Gea Koopman, Ilona Kröber, Reinier Kurpershoek, Itie Langeland, Marinus Links, Max Linsen, Eva Meijer, Eefke Neurink, Pé Okx, Ken Parsons, Daphne Questro, Isabel Quiroga, Marisa Rappard, Aida Rifai, Regi Romeny, Nienke Rooijakkers, Maaike Roozenburg, Mirjana Smolic, Tonny van Sommeren, Mette Steincke, Arianne de Vos Burchart, Marieke Vriend, Tine van Wel, Maarten Westra Hoekzema, Jozua Zaagman.
Jaap Velserboer (curator), Cees Franke (ontwerp), Ellen Klaus (communicatie en PR).

Allerzielen Alom is een project van kunstenaar Ida van der Lee in samenwerking met Projectbureau Zaanstreek, Kunst & Cultuur Noord-Holland en Kunstenaars & Co.
Contact: Projectbureau Zaanstreek, Ellen Klaus 06-24253539 of info@allerzielenalom.nl.
Met dank aan: Mondriaan Stichting, Provincie Noord-Holland Actieplan Cultuurbereik, VSB Cultuurfonds, Fred Foundation, Cultuurfonds BNG, Volkshogeschool Nederland.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE