nieuws

Facultatieve
Sponsors

Allerzielen Allicht

...de doden niet verzwijgen, maar vieren om wie ze geweest zijn...

15 augustus 2005


Amsterdam, augustus 2005

Allerzielen Allicht is een experimenteel project van kunstenares Ida van der Lee waarin kunstenaars en nabestaanden de doden een gezicht geven. Op 30 oktober en 2 november 2005 staat De Nieuwe Ooster in Amsterdam in het teken van deze unieke viering.

"De begraafplaats wordt twee avonden lang een plek voor de levenden. De doden worden niet verzwegen, maar gevierd om wie ze zijn geweest en wat ze ons nog te vertellen hebben. Een onderzoek om eigentijdse en collectieve rituelen te ontwikkelen en de dood een betere plek in het leven te gunnen".

Iedereen komt vroeg of laat te staan voor het verlies van dierbare mensenlevens en voor het mysterie dat de dood altijd zal blijven. Er is een verlies te verwerken én, al beseffen we dat meestal later, iets te vieren. Te vieren dat wij getuige zijn geweest van een leven, dat wij hebben liefgehad. Vieren van de doden klinkt merkwaardig in Nederland, maar vieren is ook gedenken en dat kan op stijlvolle wijze. Ida van der Lee wil daarvoor ruimte bieden binnen Allerzielen Allicht. Zij wil vormen ontwikkelen voor gezamenlijke rituelen, lang nadat de uitvaart heeft plaatsgevonden. Het is opvallend dat deze nauwelijks bestaan, terwijl er door de afstand in tijd juist meer ruimte ontstaat.
Ida van der Lee: "Ik zie een begraafplaats voor me die bij het vallen van de avond mooi is uitgelicht. Mensen met fakkels lopen in kleine groepjes achter hun gids langs de graven waar mensen hun doden vieren. Op zerken en monumenten worden lichtbeelden geprojecteerd. Er klinkt gefluister, muziek, er wordt gedanst en gegeten. Je ruikt wierook…".
Nabestaanden kunnen tijdens Allerzielen Allicht gebruik maken van de diensten van kunstenaars om op bijzondere wijze portretten van overledenen te maken. Maar ze kunnen ook zelf initiatieven ontplooien om de energie, inspiratie en vitaliteit van hun dierbaren weer tot leven te wekken. Niet angstaanjagend, maar als een wezenlijk bestanddeel van het leven. Wij hopen dat er nabestaanden zijn die dit plan aansprekend vinden en willen deelnemen. Ze zijn van harte welkom op de informatieavond op 13 september.


Allerzielen Allicht op 30 oktober en 2 november 2005 van 16.00u - 22.00u
De Nieuwe Ooster begraafplaats, crematorium, gedenkpark
Kruislaan 126, 1097 GA Amsterdam
Kijk voor meer informatie op www.denieuweooster.nl.

Workshops en informatieavonden voorafgaand aan de vieringen
13, 20 en 27 september 2005 van 19.30u - 22.00u
met lezingen van Cees van der Pluijm en Ida van der Lee


Allerzielen Allicht wordt mede mogelijk gemaakt door de Mondriaan Stichting,
Kunstenaars & Co, Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer en het Prins Bernard Cultuurfonds.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >