nieuws

Facultatieve
Sponsors

Alleen betalen voor muziek bij crematies, niet bij begrafenissen

23 juli 2020


Zijn uitvaarten privéaangelegenheden of niet? Buma/Stemra dat de auteursrechten voor muziek int, stuurt sinds januari van dit jaar een afrekening voor de gedraaide muziek naar crematoria die zijn aangesloten bij de LVC. Het kost ongeveer 5 euro per uitvaart. Maar voor begrafenissen wordt geen factuur gestuurd door Buma/Stemra.

Buma/Stemra incasseerde nooit bij uitvaarten uit piëteit met de nabestaanden. Maar sinds januari van dit jaar dragen alle crematoria die zijn aangesloten bij de LVC geld af voor de gedraaide muziek. Buma/Stemra hoopt in de toekomst ook geld te kunnen incasseren bij begrafenisplechtigheden. Maar dan zal het eerst opzoek moeten naar een manier om die gelden te incasseren, dat meldt de Stentor. De BGNU is het niet eens met de opstelling van Buma/Stemra. Volgens de BGNU zijn uitvaarten privéaangelegenheden en zijn ze daarom vrijgesteld van auteursrechten voor muziek.

Een kleine aanvulling. Wanneer er in de aula van een bij de LVC aangesloten crematorium een plechtigheid wordt gehouden voor een begrafenis moet er ook geld worden afgedragen aan Buma/Stemra.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >