nieuws

Facultatieve
Sponsors

Airport Mortuary in Zaventem Europese primeur

SOPHIA GROUP opent eerste rouwcentrum op luchthaven

21 oktober 2005


Zaventem, 21 oktober 2005. – SOPHIA GROUP, de grootste uitvaartonderneming in België, opent vandaag het Airport Mortuary, een rouwcentrum gelegen aan de luchthaven van Zaventem. Geen enkele Europese luchthaven biedt thans dezelfde combinatie van diensten en faciliteiten aan families in rouw.

SOPHIA GROUP - een onderdeel van de DELA Groep - wil met het Airport Mortuary aan de nabestaanden de mogelijkheid bieden om op een eerbiedige en serene manier hun dierbaren te groeten en de gelegenheid stellen waardig afscheid te nemen. Dit was in het verleden niet mogelijk. “We vinden het ongepast en mensonwaardig dat lijkkisten op een heftruck worden geplaatst en net zoals vracht getransporteerd worden. Dat een lijkkist soms uren tot twee dagen in een loods blijft vooraleer die naar het vliegtuig wordt getransporteerd, is bovendien in strijd met de VLAREM-wetgeving”, aldus Benoît Vangrunderbeek, Consultant van SOPHIA GROUP. In het Airport Mortuary kunnen families hun dierbaren opwachten of begeleiden tot het laatste ogenblik voor het vertrek naar het buitenland in een speciaal daarvoor uitgeruste omgeving.

Het Airport Mortuary biedt een waaier aan diensten die in geen enkele andere Europese luchthaven geleverd wordt: de volledige organisatie van de repatriëring, het overbrengen van de families van en naar de luchthaven, administratieve opvolging, contactname met buitenlandse instanties, ontvangst van de nabestaanden, verzorging en kleden van de overledene, het organiseren van rouwplechtigheden,…. De nabestaanden behouden de vrije keuze van een begrafenisondernemer. “Wij zijn geen concurrenten, maar bieden begrafenisondernemers een extra dienstverlening”, aldus Benedict Bleyaert, Gedelegeerd Bestuurder van SOPHIA GROUP. Het Airport Mortuary staat open voor alle godsdiensten en overtuigingen. Voor de inrichting van het rouwcentrum werd gevraagd naar de noden, verwachtingen en wensen van de aalmoezeniers en andere dienaars van alle geloofsgroepen aanwezig op de luchthaven. Het Airport Mortuary telt nu reeds negen medewerkers. Het rouwcentrum wordt vandaag officieel geopend door Luc Van den Bossche, Voorzitter van BIAC.

SOPHIA GROUP verzorgt ruim 650 repatriëringen per jaar, waarvan 200 lichamen naar het buitenland vertrekken en 450 lichamen in België toekomen. Er wordt hoofdzakelijk gerepatrieerd uit Spanje (27%), Frankrijk (26%), Italië (6%), Duitsland (4%) en Oostenrijk (3%). De repatriëringen naar het buitenland gebeuren in hoofdzaak naar Marokko (70%) en Turkije (15%). Naar België repatrieert SOPHIA GROUP 99% Belgen. Hiervoor worden vliegtuigen en lijkwagens ingezet. Binnen een straal van 1.400 km gebeuren de repatriëringen meestal per wagen. Bij een natuurlijk overlijden duurt een repatriëring gemiddeld vier dagen, afhankelijk van het land van overlijden. Het land, de plaats en de lokale verplichtingen inzake balseming en de keuze van een kist bepalen de prijs van de repatriëring. Gemiddeld kost een repatriëring ongeveer 3.500 euro. Naast particuliere repatriëringen verzorgt SOPHIA GROUP ook repatriëringen na rampen. SOPHIA GROUP verzorgde o.a. de repatriëring van de tien omgekomen para’s in Rwanda (1994), stond de Duitstalige families in Parijs bij na de crash van de Concorde (2000) en was twee dagen na de Tsunami aanwezig in Phuket om de nodige zorg en diensten te bieden (2004).

“In de toekomst willen we onze dienstverlening op het hoogste niveau houden en deze nog verder uitbreiden buiten de Belgische grenzen”, aldus Benoît Vangrunderbeek.

Over SOPHIA GROUP
SOPHIA GROUP bestaat sinds 2001 en is de grootste uitvaartmaatschappij in België. SOPHIA GROUP maakt deel uit van de DELA Groep, de grootste uitvaartverzekeraar in de Benelux. SOPHIA GROUP is reeds 128 jaar actief op de Belgische markt. SOPHIA GROUP verzorgt ruim 9.500 uitvaarten en 18.100 crematies per jaar. Binnen de groep zijn vijf privé-crematoria verzameld. De SOPHIA GROUP telt 41 begrafenisondernemers, 118 vestigingen en 430 medewerkers.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >