nieuws

Facultatieve
Sponsors

Adopteer een graf en laat je er in begraven

30 december 2013

In Nederland wordt veelvuldig gesproken over hoe gemeentes en commerciële organisaties begraafplaatsen kunnen blijven exploiteren in tijden waarin steeds meer mensen kiezen voor crematie. Südwestkirchhof Stahnsdorf in Berlijn lijkt een aardig middel gevonden te hebben. De levenden kunnen er verwaarloosde graven adopteren en als tegenprestatie mogen ze (als de tijd daar is) zelf worden begraven in het adoptiegraf, dat meldt Trouw.

Südwestkirchhof Stahnsdorf is een historische begraafplaats, gelegen even ten zuiden van Berlijn. Er liggen ongeveer 10.000 graven op de begraafplaats waarvan een aanzienlijk deel niet meer wordt onderhouden door rechthebbenden. Om de kosten van het onderhoud in de hand te houden biedt de begraafplaats mensen de mogelijkheid aan om een graf te adopteren. Dat laatste is niet uniek, maar wat wel bijzonder is dat de begraafplaats een mooie tegenprestatie biedt. Mensen die een graf adopteren mogen na hun overlijden zelf worden begraven bij hun adoptieoverledenen. Wie een graf adopteert moet er wel voor zorgen dat het graf weer helemaal wordt teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Dankzij deze aanpak hoeft de beheerder van de begraafplaats niet zelf op te draaien voor het onderhoud van de oude graven.

Dagblad Trouw meldt verder dat de meeste verwaarloosde graven dateren uit de tijd voor 1961. Toen werd de Muur gebouwd en konden nabestaanden uit West-Berlijn de graven van hun dierbare niet meer onderhouden. Na veertig jaar DDR zijn er zo heel wat graven in verval geraakt.

In de onderstaande film ziet u een impressie van Südwestkirchhof Stahnsdorf.Meer informatie over Südwestkirchhof Stahnsdorf kunt u vinden op Wikipedia.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >