nieuws

Facultatieve
Sponsors

Administratieve chaos begraafplaats; meerdere graven dubbel uitgegeven

27 april 2011


Door administratieve slordigheden zijn verschillende problemen ontstaan op de algemene begraafplaats in Zevenbergen. Meer dan veertig dubbeldiepe graven blijken te ondiep om dubbel te kunnen begraven. Daarnaast zijn er in tien dubbele graven stoffelijke resten aangetroffen die daar helemaal niet hadden mogen liggen. De graven zijn opnieuw uitgeven zonder dat ze eerst zijn geruimd, dat meldt BN de Stem.

De misstanden werden afgelopen februari ontdekt toen er een bijzetting moest plaatsvinden. Bij het delven van het graf kwam men er achter dat het te ondiep was voor een bijzetting. Daarnaast bleek dat het graf in de jaren negentig opnieuw was uitgegeven. Volgens de verantwoordelijk wethouder had dat nooit mogen gebeuren omdat het graf niet was geruimd. Na overleg met de familie heeft de bijzetting alsnog kunnen plaatsvinden.

Volgens BN de Stem is de waterstand op de begraafplaats erg hoog. De gemeente besloot in 2006 dat er geen dubbeldiepe graven meer mochten worden uitgegeven. Graven die voor die tijd al dubbeldiep zijn uitgegeven komen nog wel een aanmerking voor bijzetting. Maar nu blijkt dat deze te ondiep zijn.

Door een slechte administratie van de grafuitgifte zijn verschillende graven meerdere keren uitgegeven zonder dat ze zijn geruimd. De administratieve chaos zou zijn veroorzaakt doordat deze lange tijd met de hand werd gedaan. Pas in 2000 is men begonnen om de administratie digitaal te verwerken. De gemeente zegt met alle betrokkenen te hebben gesproken. Ondanks de moeilijke boodschap zouden alle betrokkenen begripvol hebben gereageerd. De gemeente biedt nabestaanden verschillende oplossingen aan. Graven kunnen alsnog dieper worden gemaakt, maar er kan ook gekozen worden voor herbegraven zodat de overledenen naast elkaar komen te liggen. Om ruimte te maken voor deze aanpassingen zullen enkele bomen en struiken worden gerooid.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >