nieuws

Facultatieve
Sponsors

Aantal zelfdodingen in Nederland stijgt met zorgelijke aantallen

5 augustus 2013

Het aantal mensen dat besluit om uit het leven stappen blijft maar groeien in Nederland. Vorig jaar steeg het aantal zelfmoorden met 6% ten opzichte van een jaar eerder. In totaal pleegden 1753 mensen zelfmoord in 2012, dat meldt de Telegraaf op basis van cijfers van het CBS.

Inmiddels pleegt 10.5 op de 100.000 Nederlanders zelfmoord. Het aantal zelfdodingen groeit al vijf jaar, precies even lang als de crisis inmiddels duurt. Het CBS kan niet officieel aantonen dat er een direct verband is met de crisis. Maar je hoeft geen wetenschapper te zijn om zelf het causale verband tussen de crisis, de vele bezuinigingen en het stijgende aantal zelfmoorden te kunnen zien. In vergelijking met 2007 is het aantal zelfmoorden toegenomen met 30%.

Dat het aantal van 1753 enorm hoog is laat zich misschien goed zien als je bekijkt hoeveel mensen er in 2012 omkwamen in het verkeer. Het aantal verkeersslachtoffers lag in 2012 op 650 doden. Het aantal mensen dat jaarlijks in het verkeer om het leven komt daalt gelukkig al enkele jaren. De overheid doet er dan ook heel veel aan om het verkeer veiliger te maken. Maar wat doet de overheid voor mensen die zodanig in nood verkeren dat ze geen uitweg meer zien en uit het leven willen stappen?

De meeste mensen die zelf een einde maken aan hun leven doen dat door ophanging of verwurging. Deze worden gevolgd door een overdosis medicijnen, alcohol en voor de trein springen. Ongehuwde mannen maken vaker een eind aan hun leven dan mannen die zijn getrouwd of vrouwen. De stijging van het aantal zelfmoorden is het hoogst in de leeftijdsgroep tussen de 30 en 70 jaar. Elke dag plegen gemiddeld genomen 5 mensen (4.8) zelfmoord in Nederland.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >