nieuws

Facultatieve
Sponsors

Aantal zelfdodingen in Nederland in 2011 (weer) toegenomen

21 augustus 2012


Het CBS heeft bekend gemaakt dat in 2011, 1647 mensen zelfmoord hebben gepleegd. Dat houdt in dat gemiddeld 4,5 mensen per dag een einde maken aan hun leven. Daarmee stijgt het aantal zelfmoorden in ons land voor het vierde jaar op rij. Per 100.000 inwoners plegen gemiddeld 9.9 mensen zelfmoord.

Het aantal zelfmoorden is door de stijging weer terug naar het niveau van eind jaren’90. Sinds het begin van de crisis in 2008 neemt het aantal zelfdodingen in Nederland toe. Datzelfde telt overigens ook voor de landen om ons heen. Het CBS kan geen uitspraak doen of de crisis daadwerkelijk de oorzaak is van de stijging. Vorige week maakten Engelse en Australische onderzoekers al bekend dat er weldegelijk een relatie is tussen economische neergang en een toename van het aantal zelfdodingen.

Ophanging
Het is gebleken dat de meeste mensen kiezen voor ophanging als pleegwijze van zelfdoding. Bij jongeren tot 20 jaar is voor de trein springen de meest gekozen methode. Bij mannen kiest 50% voor ophanging, maar ook een overdosis medicijnen of voor de treinspringen komt volgens het CBS regelmatig voor. Een derde van de vrouwen die zichzelf doden kiest voor ophanging, eveneens een derde kiest voor een overdosis medicijnen. Opvallend is dat het van grote hoogte springen of zichzelf verdrinken, bij vrouwen vaker voorkomt dan bij mannen.

Grote steden
In gemeenten met meer dan 250.000 mensen is het zelfmoordpercentage hoger dan in kleine gemeentes. Het zelfdodingscijfer ligt in de grote steden circa 30% hoger dan in plaatsen waar 100.000 of minder mensen wonen.

(Cijfers CBS)
---------------------------------------------------------------------------------------
Ook geïnteresseerd in nieuws, trends en ontwikkelingen in de uitvaartbranche?
Volg ons op Twitter via @uitvaart!

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >