nieuws

Facultatieve
Sponsors

TV programma Pointer onderzoekt de verkoop van onteigend Joods vastgoed tijdens de Tweede Wereld Oorlog.

3 mei 2023

Het Joodse Begrafeniswezen wil dat er opnieuw onderzoek wordt gedaan naar de voormalige Joodse begraafplaats aan de Ebbingestraat in Kampen. In 1948 is deze begraafplaats geruimd en heeft de gemeente Kampen de grond gebruikt voor de uitbreiding van de stad. De gemeente kocht de grond destijds van de Joodse gemeenschap.

Het Joods Begrafeniswezen wil dat opnieuw onderzoek wordt gedaan naar stoffelijke resten in de grond. Het liefst wil de organisatie dat de grond weer als begraafplaats wordt erkend of dat er op zijn minst een bord of monument komt dat verwijst naar de Joodse begraafplaats. De gemeente Kampen wil geen nieuw onderzoek omdat er een aantal jaren geleden ook al onderzoek is gedaan. De verantwoordelijk wethouder wil zelfs geen bordje of monument plaatsen dat verwijst naar de oude begraafplaats, dat meldt de Stentor.

Net als veel andere gemeenten laat Kampen momenteel onderzoeken hoe welke rol de gemeente heeft gespeeld bij het afpakken van Joodsbezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het programma Pointer van KRO/NCRV doet sinds 2020 onderzoek naar onteigend en doorverkocht Joods vastgoed tijdens de oorlog. In die tijd zijn veel Joodse synagogen en begraafplaatsen verdwenen.

Woensdag 3 mei
NPO 2
21.04 uur

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >