Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ruiming graf dan cremeren


6 september 2017

Vraag nummer: 51882

Hallo mijnheer van der Putten,
wij (mijn broers en ik) willen het graf waarin mijn broer, vader en moeder samen in begraven liggen na verlooptijd van huur laten ruimen en de resten laten cremeren.mogen zij samen gecremeerd worden? mijn broer is 40 jaar dood mijn vader 20 jaar en mijn moeder is 14 jaar dood.
Contact gehad met gemeente ik weet wat de kosten zijn voor de ruiming maar vraag me af of ze samen in 1 urn mogen ze liggen nu ook samen

Antwoord:

Geachte heer,

De crematie van menselijke resten na de ruiming van hun graven is mogelijk, maar niet voor meerdere overledenen samen in een oven. Iedere overledene moet apart worden opgegraven en apart worden gecremeerd. Wel kan later, na een maand na de crematie, de as samen in een urn worden bewaard.

Zie over het verbod samen te cremeren eerdere vragen zoals 'Gezamenlijk cremeren (na opgraving)'

Formeel worden de graven niet geruimd, maar de overledenen opgegraven. Als de graven formeel geruimd zouden worden, zou de familie de stoffelijke resten geen herbestemming mogen geven! Dat kan alleen na opgraving. Vergelijk 'Overblijfselen van meerdere personen tegelijk laten cremeren'. Na de ruiming van graven beslist de beheerder wat er met de inhoud van het graf gaat gebeuren. Daar heeft de familie geen zeggenschap over.

Verschillen tussen ruimen en opgraven zitten in de kosten en de procedure. Voor de opgraving is vergunning van de burgemeester nodig. Dat geeft andere nabestaanden de kans er nog een stokje voor te steken, bijvoorbeeld als iemand bij testament heeft bepaald nooit gecremeerd te willen worden.

De vergelijking dat uw broer en uw ouders ook samen in een graf liggen, gaat niet helemaal op. Er is namelijk het wettelijk voorschrift dat de kisten minstens 30 cm van elkaar moeten liggen. De stoffelijke resten kunnen zo nooit door elkaar raken. Iedere overledene kan individueel worden opgegraven.

Zie de tientallen vragen hierover in de subrubriek 'Opgraven en (herbegraven of) cremeren'.

Zoals de vragen 'Opgraving en crematie; mogelijk en kosten?', 'Kosten van opgraven en dan cremeren' en 'Wat zijn de kosten van een opgraving en crematie?' en ook 'Is opgraven en cremeren toegestaan; wat zijn de kosten?'

Nuttig en belangrijk kunnen ook zijn vraag 47790 'Graf ruimen (misverstanden en kosten opgraven)' en vraag 46420 'Kosten graf opgraven'.

In oude vragen van voor 1 januari 2010 staat nog dat naast vergunning van de burgemeester ook verlof van de officier van justitie nodig is. De wet is per 1 januari 2010 gewijzigd. Alleen als iemand minder dan een jaar geleden overleden en begraven is, is voor het opgraven en cremeren nog toestemming van de officier van justitie nodig. Als het langer geleden is, is geen vergunning van de officier van justitie nodig.

Zie over opgraven en herbegraven of cremeren ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >