Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten graf opgraven


8 juni 2016

Vraag nummer: 46420

Het graf van mijn schoonvader willen we opgraven en bij mijn schoonmoeder leggen. We krijgen verschillende bedrage wat het gaat kosten is dat verschillend per gemeente kunnen ze maar wat vragen wat ze willen .Hij is 44jaar dood en moeder wilde op een andere plek.Is 2 weken geleden overleden.

Antwoord:

Geachte heer,

Iedere gemeente kan zelf bepalen wat voor kosten ze rekenen voor een opgraving. Het hoeft niet eens te gaan om de feitelijke kosten, het is soms ook een soort belasting. Belasting is soms een soort gelegaliseerde diefstal. Je bent het geld kwijt en krijgt er niets voor terug.
Voor opgravingen zie ik gemeenten heel verschillende tarieven rekenen. Soms is het spotgoedkoop; zo, dat ik denk dat ze er ik geld op toe leggen. Soms denk ik dat ze er ruim aan verdienen.

Maar hoe je het wendt of keert, u zit vast aan het tarief dat de gemeente waar uw schoonvader begraven is, in rekening brengt.

Een ander punt is dat sommige gemeenten de werkzaamheden van de opgraving zelf uitvoeren. Bij andere gemeenten moet je er als familie zelf een bedrijf voor inhuren. De tarieven van die bedrijven kunnen aardig uiteenlopen. Net als wanneer je een schilder of een dakdekker vraagt wat een bepaalde klus moet kosten. Dan kunnen de offertes ook flink verschillen. U doet er dan dus verstandig aan om verschillende bedrijven om een offerte te vragen.

De meeste bona fide bedrijven die overledenen opgraven en herbegraven zijn aangesloten bij de BVOB, de Branche Vereniging Ondernemers Begraafplaatsen. Een lijst van leden die u een offerte kunt vragen is te downloaden op de site http://www.bvob.eu/download-en-links.

Zie over opgraven en herbegraven of cremeren ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Mag je samen met je huisdier worden begraven?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE