Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wat zijn de kosten van een opgraving en crematie?


7 januari 2010

Vraag nummer: 7200  (oude nummer: 14735)

Geachte heer

mijn vraag is eigenlijk of het kan om een 9 jaar oud graf optegraven en te laten cremeren,zo ja wat zijn hiervan de kosten ongeveer.

Met vriendelijke groet,
XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De kosten van opgraving verschillen van begraafplaats tot begraafplaats. En ze kunnen erg uiteen lopen. U moet dat dus navragen bij de administratie van de betreffende begraafplaats.

De kosten van een crematie liggen rond de euro 900,-. Maar de tarieven voor een crematie van stoffelijke resten die eerst begraven waren, kunnen afwijken. Niet alle crematoria zijn bereid om dergelijke stoffelijke resten te cremeren.
Ook dat moet u dus gewoon vragen bij een of meer crematoria waar de crematie plaats zou kunnen vinden.

Voor het laten opgraven en cremeren hebt u verlof nodig van de burgemeester van de gemeente waar de begraafplaats ligt. Een eenvoudige brief aan de burgemeester waarin u vertelt wat u wilt, wie de overledene is (naam, geboortedatum en -plaats), wanneer en waar hij overleden is en waar hij begraven is, volstaat. Als het graf niet op uw naam staat maar op naam van iemand anders, moet die persoon ook toestemming geven.

Tot voor kort was er ook verlof van de officier van justitie nodig, maar door een wetswijziging - die 1 januari 2010 is ingegaan - is dat alleen nog nodig voor het geval iemand minder dan een jaar geleden overleden was. Dat is bij u niet aan de orde.

Hoe u e.e.a. feitelijk moet laten uitvoeren, kunt u overleggen met de beheerder van de begraafplaats. Misschien voert personeel van de begraafplaats de opgraving uit, misschien huurt de begraafplaats iemand in, misschien moet u dat zelf regelen. Dat hangt vaak af van de grootte van de begraafplaats (grote gemeente of kleine dorpsbegraafplaats).
Soms is voor het transport van de stoffelijke resten een derde nodig, soms niet.

De beheerder van de begraafplaats hoeft geen toestemming te geven voor de opgraving. Als het verlof van de burgemeester er is, moet hij e.e.a. uitvoeren. Een begraafplaatshouder is lijdelijk en heeft geen beslissingsbevoegdheid in dit soort kwesties.

Zie de vele vragen over dit onderwerp in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren' van de hoofdrubriek 'Begraven'.
http://www.uitvaart.nl/juridisch/begraven/opgraven-en-herbegraven-of-cremeren

Zie over opgraven en herbegraven of cremeren ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Wat mag in de kist mee gecremeerd of begraven worden?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE