Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Is opgraven en cremeren toegestaan; wat zijn de kosten?


15 mei 2008

Vraag nummer: 5409  (oude nummer: 10704)

is het wettelijk toegestaan om een graf van 40 jaar oud met 2 personen op te laten graven en te cremeren en dat wij de as dan mee krijgen natuurlijk?en wat zijn de eventuelen kosten daarvan?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, dat is toegestaan, met verlof van de burgemeester en van de officier van justitie. Zie voor de procedure en formaliteiten vergelijkbare vragen in de sub-rubriek 'Begraven' > 'Opgraven en herbegraven of cremeren'.

Over de kosten is moeilijk iets te zeggen. In sommige gevallen zal het inclusief 2 crematies zo'n 1.500,- kunnen kosten en in andere gevallen ruim 5.000,-. En alles er tussen in.

Wat de kosten van het opgraven betreft: er zijn verschillende factoren. Kan de steen, als die er is, makkelijk gelicht worden of moet daar een apart bedrijf voor worden ingehuurd. Sommige gemeenten heffen een soort leges voor opgravingen, die uiteen kunnen lopen van € 100,- tot 1.500,- per overledene. Dan is het nog de vraag of eigen personeel van de begraafplaats de werkzaamheden kunnen uitvoeren, dan wel of er een extern bedrijf ingehuurd moet worden.
De transportkosten e.d. hangen van de afstand af.
De tarieven van zo'n crematie (eigenlijk zijn het er twee) verschillen per crematorium.

De beste ingang is om te overleggen met de beheerder van de begraafplaats. Die kan vertellen wat men als kosten rekent en of en waarvoor misschien derden moeten worden ingeschakeld. Hij kan wellicht ook vertellen bij welke crematoria men terecht kan (niet elk crematorium is blij met dit soort opdrachten).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE