Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graf ruimen (misverstanden en kosten opgraven)


17 oktober 2016

Vraag nummer: 47790

Het graf van mijn man wordt na 30 jaar te zijn begraven geruimd alleen wil ik de resten meenemen en laten cremeren maar dan moet ik de kosten van opgraving betalen en dat terwijl het graf zo wie zo geruimd moet worden. Is dit juist? vr. groet. E. B.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het graf wordt niet sowieso geruimd. Dat zal ik u uitleggen. Vaak is dat een misverstand. Begraafplaatsen leggen vaak ook niet uit wat er nu feitelijk gaan gebeuren, als men zegt dat een graf geruimd wordt.

Ik neem aan dat het gaat om een eigen graf, anders zouden de rechten nu niet na 30 jaar eindigen. Bij algemene graven ligt het met ruimingen vaak anders.

U zal verteld zijn dat het graf geruimd wordt. Maar dat gaat bij een eigen graf of particulier graf gewoonlijk in twee stappen.
De eerste stap is dat op een bepaalde moment het grafmonument wordt verwijderd.
De twee stap, het verwijderen van de inhoud van het graf, gebeurt pas op het moment dat een andere familie die locatie uitzoekt om daar iemand te begraven. Wanneer dat zal gebeuren is onvoorspelbaar; dat kan volgende maand zijn, maar misschien ook pas over 20 jaar. Bovendien is het dan zo dat tussen het uitzoeken van die plek en het maken van het graf (en het dan verwijderen van stoffelijke resten) voor de volgende begraving soms minder dan 48 uur zitten. Veel te kort om een vorige rechthebbende van het graf te benaderen en te overleggen om dan de opgraving en crematie plaats te laten vinden.

Dus inderdaad zal het zo zijn dat als de grafrechten eindigen en u een crematie van een stoffelijke resten wenst, daar speciaal voor zal moeten worden gegraven.

Het is nooit zo dat een graf na afloop van de huurtermijn 'alvast' wordt geruimd. Dat geldt wel voor het monument, maar niet voor de inhoud van het graf. Dat is veel te veel werk en gewoonweg onnodig omdat dan twee keer een graf moet worden gedolven: een keer om er stoffelijke resten uit te halen en een keer om er weer iemand anders te begraven. Iedere begraafplaats combineert dat, in 1 handeling. Sommige graven worden ook nooit opnieuw uitgegeven; dan zou het verwijderen van stoffelijke resten totaal onnodig zijn geweest. Zie alle andere vragen in de subrubriek 'Graf ruimen'.

NB Voor algemene graven ligt het vaak anders. Die worden vaak wel 'alvast' geruimd. Maar dat komt omdat men dan hele vakken tegelijk kan ruimen omdat de gebruikstermijnen dezelfde zijn. Bij particuliere graven is het niet zo dat alle buurgraven dezelfde termijn hebben en men niet in een handeling alle monumenten en de bovenlaag kan verwijderen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >