Rekening uitvaart gemeente
24 juni 2018
Vraag nummer: 55463
Beste heer, mevrouw.
De biologische vader van mijn echtgenote is in november 2017 overleden. Mijn echtgenote had al meer dan 20 jaar geen contact meer met haar vader. Hij heeft in het verleden veel schulden gemaakt en had die tot z'n dood waarschijnlijk ook nog.
hij zat zelfs in een daklozenopvang vlak voor hij stierf hadden wij vernomen na zijn overlijden. Direct na het overlijden zijn we naar een notaris gegaan om te vragen wat we het beste konden doen omdat ik en ook zijn broers en zussen niet voor zijn schulden wouden opdraaien. Mijn echtgenote heeft toen een akte van verwerping laten opstellen en de anderen een akte van verwerping.
Nu na ruim 8 maanden hebben we een brief (geen gespecifeerde rekening) gekregen van de gemeente Ede om de kosten van de uitvaart te verhalen op mijn echtgenote รก EUR3500,00. Ten eerste hebben ik en de broers en zussen van de overledene hier geen opdracht voor gegeven en heeft de gemeente ons ook niet op de hoogte gebracht. We vinden dit een vreemde gang van zaken en weten nu even niet wat te doen We hadden verwacht met die aktes overal vanaf te zijn. Graag verneem ik Uw mening hierover.
Met vriendelijke groet,
XX
Antwoord:
Geachte heer,
Uw verwachting met het verwerpen van de erfenis overal van af te zijn, was een onjuiste.
Indien niemand opdracht geeft om een overledene te begraven of te cremeren, doet de gemeente dat. De gemeente kan de kosten op grond van artikel 22 van de Wet op de lijkbezorging (in combinatie met het Burgerlijk Wetboek) verhalen op de kinderen. Dat kinderen afstand doen van de erfenis ontslaat hen niet van de verplichting om de kosten van lijkbezorging van hun ouders te betalen.
Mensen weten een ding zeker: dat ze ooit dood gaan. Daar behoren ze zelf een voorziening voor te treffen: sparen of een verzekering afsluiten. Als mensen dat niet doen, heeft de wetgever het zo geregeld dat niet de belastingbetaler voor de uitvaartkosten opdraait, maar de echtgenoot (m/v) en de kinderen van de overledene. Die hadden bijvoorbeeld ook een verzekering kunnen regelen.
Deze problematiek is in mijn adviesrubriek al ruim 100 keer behandeld. Ik verwijs u naar eerdere vragen in de subrubriek 'Kosten uitvaart'.
Bijvoorbeeld vraag 45172 'Aansprakelijkheid voor kosten uitvaart vader'.
Ook in de lijst van 'Meest gestelde vragen' op de homepage van Juridisch advies staan relevante vragen zoals:
- 'Verplichting kind om kosten begrafenis ouder te betalen';
- 'Aansprakelijkheid (begrafenis regelen maar niet aansprakelijk zijn voor eventuele schulden)';
- 'Kinderen gelijkelijk verantwoordelijk voor kosten uitvaart vader? (nee, met uitgebreid praktijkvoorbeeld)';
- 'Wie is verantwoordelijk voor kosten uitvaart?'.
Zie ook: Zijn kinderen verplicht de uitvaart van hun ouders te betalen?
Zie de redactionele pagina 'Als er geen geld is voor de uitvaart'.
https://www.uitvaart.nl/infotheek/kosten-uitvaart/geen-geld
Zie de vergelijkbare vragen over de kosten van de uitvaart door de gemeente in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente'.
Ik adviseer mensen vaak om in dit soort situaties toch zelf een goedkope crematie of een goedkope begrafenis te regelen. Dat had u ook kunnen doen, omdat u direct na het overlijden wel tijd had om naar een notaris te gaan, maar zich blijkbaar niet verdiept hebt in uw rechten en plichten ten aanzien van de uitvaart. Dat is jammer.
Er waren voor u alternatieven zoals budgetbegrafenis of budgetcrematie. Dat had uw vrouw ongeveer de helft van de kosten kunnen schelen. Zij had er zelf niet bij aanwezig hoeven zijn, alleen opdracht hoeven geven.
Uw vrouw zit nu aan de kosten van de gemeente vast.
Vanwege de privacy van u, uw schoonvader en verdere familie heb ik uw naam onder uw vraag verwijderd.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?