Geen geld

Als er geen geld is voor de uitvaart

BELANGRIJK OM TE WETEN

Uitvaart op kosten van de gemeente

Doorgaans erg sober van karakter

Wie overlijdt en kind noch kraai heeft en ook geen geld voor een uitvaart, verlaat deze wereld toch nog ‘netjes’. De gemeente waar de overledene woonde regelt en betaalt een eenvoudige uitvaart, meestal een begrafenis in een algemeen graf. Op die manier kunnen eventuele familieleden die zich later alsnog melden, het graf bezoeken. Als bekend was dat de overledene per se wilde worden gecremeerd, wordt die uitdrukkelijke wens gehonoreerd.

Er zijn ook gevallen waarbij er wel kinderen zijn, maar waarbij deze kinderen niet in staat zijn (of niet willen) om de uitvaart te betalen. Ook in dat geval zal de gemeente de uitvaart regelen en betalen. Nabestaanden moeten er overigens wel rekening mee houden dat dit consequenties heeft voor de uitvaart. Vaak is er geen plechtigheid vooraf omdat de uitvaart zo sober als mogelijk wordt gehouden.

De gemeente mag de kosten echter altijd verhalen op de echtgenoot en kinderen. Een gemeente maakt altijd kosten voor een uitvaartondernemer. Daarom is het soms per saldo veel goedkoper om zelf toch een eenvoudige uitvaart te regelen. Zie ook de onderstaande, veel gestelde vraag uit de adviesrubriek van mr. W.G.H.M. van der Putten.


Vraag: Moet ik de uitvaart van vader/moeder toch betalen, ook als de gemeente de uitvaart heeft geregeld?

Antwoord: Ja, de gemeente regelt de uitvaart als niemand de uitvaart kan/wil regelen en/of betalen. Echter, directe nabestaanden (partner, kinderen) krijgen de rekening na de uitvaart gepresenteerd door de gemeente. Het maakt daarbij niet uit of de directe nabestaanden wel of geen goede relatie hadden met het overleden familielid.

Advies Mr. W.G.H.M. van der Putten: Directe nabestaanden die de uitvaart van hun familielid eigenlijk niet willen regelen doen er toch verstandig aan de uitvaart zelf te regelen. Als de familie zelf zorgt voor een hele sobere uitvaart dan is dat kans groot dat men een stuk goedkoper uit is dan wanneer de gemeente de uitvaart regelt.

Wilt u niet te veel betalen? Vergelijk dan op Uitvaartmarkt.nl offertes van uitvaartondernemers in uw omgeving. Zo kunt u veel geld besparen.

Crowdfunding

Mensen die geen geld hebben voor een uitvaart of onvoldoende geld voor de uitvaart van hun wensen, zouden ook gebruik kunnen maken van een crowdfunding site. Crowdfunding betekent letterlijk 'geld inzamelen bij een groot publiek' of 'samen de uitvaart betalen'.

Er zijn vandaag de dag talloze sites waar je een inzamelingsactie voor de uitvaart van een dierbare kunt starten. De meeste vragen een commissie van 6% over alle donaties en transactiekosten van per donatie. De site UitvaartDonatie.nl vraagt echter geen commissie en geen transactiekosten. Dat komt omdat de site eigendom is van de uitvaartonderneming Amstel Uitvaarten die ook de uitvaart kan verzorgen. De actieve rol van Amstel Uitvaarten in de financiering en het verzorgen van de uitvaart heeft een aantal belangrijke voordelen:

1. Geen commissie en geen transactiekosten
Vrijwel alle crowdfundingsites vragen een percentage van de donaties en transactiekosten per donatie. Maar Uitvaartdonatie.nl rekent geen commissie en geen transactiekosten! Zo kan de volledige opbrengst van een inzamelingsactie voor de uitvaart worden gebruikt.

2. Al het geld gegarandeerd goed besteed
Omdat alle donaties bij een uitvaartonderneming terecht komen, weten donateurs zeker dat hun donatie echt alleen wordt gebruikt waar het voor bedoeld is: het regelen van de uitvaart

3. De uitvaart deskundig geregeld
De uitvaart is in deskundige handen! Amstel Uitvaarten is een zeer ervaren, deskundige uitvaartonderneming die de uitvaart tot in de puntjes verzorgt.

Iedereen is welkom
Iedereen kan een beroep doen op UitvaartDonatie.nl, ongeacht of er wel of geen uitvaartverzekering is. De site is er voor iedereen die onvoldoende middelen heeft voor de uitvaart van hun wensen.

Mogen nabestaanden aanwezig zijn bij een uitvaart die door de gemeente verzorgd wordt?
Reportage door: Uitvaart.tv
Meer reportages
Zijn kinderen verplicht om uitvaart ouders te betalen?
Reportage door: Uitvaart.tv
Meer reportages
Mr Willem van der Putten

JURIDISCH ADVIES

Mr Willem van der Putten

Overlijden, geen uitvaart?

Kwijtschelding of vermindering uitvaartkosten?

Welke gemeente draait voor kosten op bij uitvaart?

Stel een vraag

Crowdfunden van een uitvaart?

Wil je geld inzamelen voor de uitvaart van je dierbare bij een groot publiek? Start dan een inzamelingsactie via UitvaartDonatie.nl. Geen commissie en geen transactiekosten!

Lees verder

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >