Geen geld

Als er geen geld is voor de uitvaart

BELANGRIJK OM TE WETEN

Uitvaart op kosten van de gemeente

Doorgaans erg sober van karakter

Wie overlijdt en kind noch kraai heeft en ook geen geld voor een uitvaart, verlaat deze wereld toch nog ‘netjes’. De gemeente waar de overledene woonde regelt en betaalt een eenvoudige uitvaart, meestal een begrafenis in een algemeen graf. Op die manier kunnen eventuele familieleden die zich later alsnog melden, het graf bezoeken. Als bekend was dat de overledene per se wilde worden gecremeerd, wordt die uitdrukkelijke wens gehonoreerd.

Er zijn ook gevallen waarbij er wel kinderen zijn, maar waarbij deze kinderen niet in staat zijn (of niet willen) om de uitvaart te betalen. Ook in dat geval zal de gemeente de uitvaart regelen en betalen. Nabestaanden moeten er overigens wel rekening mee houden dat dit consequenties heeft voor de uitvaart. Vaak is er geen plechtigheid vooraf omdat de uitvaart zo sober als mogelijk wordt gehouden.

De gemeente mag de kosten echter altijd verhalen op de echtgenoot en kinderen. Een gemeente maakt altijd kosten voor een uitvaartondernemer. Daarom is het soms per saldo veel goedkoper om zelf toch een eenvoudige uitvaart te regelen. Zie ook de onderstaande, veel gestelde vraag uit de adviesrubriek van mr. W.G.H.M. van der Putten.


Vraag: Moet ik de uitvaart van vader/moeder toch betalen, ook als de gemeente de uitvaart heeft geregeld?

Antwoord: Ja, de gemeente regelt de uitvaart als niemand de uitvaart kan/wil regelen en/of betalen. Echter, directe nabestaanden (partner, kinderen) krijgen de rekening na de uitvaart gepresenteerd door de gemeente. Het maakt daarbij niet uit of de directe nabestaanden wel of geen goede relatie hadden met het overleden familielid.

Advies Mr. W.G.H.M. van der Putten: Directe nabestaanden die de uitvaart van hun familielid eigenlijk niet willen regelen doen er toch verstandig aan de uitvaart zelf te regelen. Als de familie zelf zorgt voor een hele sobere uitvaart dan is dat kans groot dat men een stuk goedkoper uit is dan wanneer de gemeente de uitvaart regelt.

Wilt u niet te veel betalen? Vergelijk dan op Uitvaartmarkt.nl offertes van uitvaartondernemers in uw omgeving. Zo kunt u veel geld besparen.

Beoordeel dit artikel:

Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond u niet precies wat u zocht? Laat ons het weten.
Wilt u een antwoord? Vermeld dan uw e-mailadres!
Verzenden >
Mogen nabestaanden aanwezig zijn bij een uitvaart die door de gemeente verzorgd wordt?
Reportage door: Uitvaart.tv
Meer reportages
Zijn kinderen verplicht om uitvaart ouders te betalen?
Reportage door: Uitvaart.tv
Meer reportages
Mr Willem van der Putten

JURIDISCH ADVIES

Mr Willem van der Putten

Overlijden, geen uitvaart?

Kwijtschelding of vermindering uitvaartkosten?

Welke gemeente draait voor kosten op bij uitvaart?

Stel een vraag

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE