Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verplichting kind om kosten begrafenis ouder te betalen


17 maart 2010

Vraag nummer: 7429  (oude nummer: 15482)

Is een kind verplicht om de kosten van de begrafenis van z'n vader te betalen ook al staat hij z'n erfenis af en heeft hij al jaren geen contact meer met de vader ?

Hartelijk dank

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat een kind al vele jaren geen contact heeft met een ouder ontslaat een kind niet van bepaalde verpichtingen. De ouder andersom ook niet, trouwens. Een groot deel van de mensheid heeft om allerlei redenen geen contact meer met een ouder. Als dat het criterium zou zijn zou om wel of niet te betalen zou bijna een kwart van de overledenen niet meer begraven of gecremeerd worden. Uitvaartverzorgers kunnen allemaal boeken schrijven over wat ze op het vlak van verstoorde familieverhoudingen zoal meemaken.

De uitvaart moet allereerst betaald worden uit de nalatenschap. Als de nalatenschap voldoende is, is er geen financieel probleem. Dan hoeft een kind dat dat niet wenst ook niet bij de uitvaart betrokken te worden.

Maar wat als de nalatenschap niet voldoende groot is?

Als een particulier persoon of een particuliere instelling de uitvaart regelt en betaalt, kan hij een kind op basis van een dringende morele verplichting om (mede) betaling van de kosten vragen. Ook als een kind van de erfenis afziet.
De vraag is alleen wat er kan gebeuren als dat kind niet wil betalen.
Over dit soort gevallen zijn (mij) geen rechtszaken bekend. Die zullen er ook niet snel komen, om de simpele reden dat rechtszaken vaak duurder zijn dan het bedrag waar het om gaat.
In dit soort gevallen kan een kind onder de verplichting uit komen en blijft de opdrachtgever van een uitvaart vaak met de kosten zitten. De vraag is of dat fatsoenlijk is ten opzichte van die opdrachtgever.

Als een gemeente een uitvaart regelt omdat kinderen of anderen het niet doen, kan zij een kind op basis van de wet om (mede) betaling van de kosten vragen. Ook als een kind van de erfenis afziet; of een kind wel of niet de erfenis aanvaardt is in dit verband niet relevant.
Op grond van artikel 22 Wet op de lijkbezorging kan een gemeente de kosten verhalen op de nalatenschap en op de bloed- en aanverwanten, die krachtens de artikelen 392-396 van Boek I van het Burgerlijk Wetboek tot onderhoud van de overledene verplicht zouden zijn geweest. Dus de echtgenoot (m/v) of de kinderen.
Over dit soort gevallen zijn wel rechtszaken bekend. Die werden altijd door de gemeente gewonnen.
Een kind wordt dus aan betaling gehouden, ook als men slechts een uitkering of andere schulden heeft.
In sommige gevallen kan een kind een beroep doen op bijzondere bijstand; daar kan de Sociale Dienst meer over vertellen.

Ik verwijs verder naar vraag 'Wie verantwoordelijk kosten uitvaart?' in de lijst van Meest gestelde vragen.

Zie ook:


En over de vraag of kinderen verplicht zijn om de uitvaart van ouders te betalen:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE