Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aansprakelijkheid voor kosten uitvaart vader


10 februari 2016

Vraag nummer: 45172

Dag
Ik heb al enkele jaren geen contact met mijn vader, daarbij heeft mijn vader veel schulden zowel bij mij als bij anderen. Ik zou daarom ook geen aanspraak willen maken op zijn erfenis. Maar nu vraag ik mijzelf af wat kan ik doen om mijzelf ook niet aansprakelijk te laten zijn voor zijn eventuele uitvaart, ik wil en heb niks meer met die man te maken, hij heeft geen zorg verzekering en uitvaartverzekering. geen geld en of andere middelen om dat zelf te bekostigen. ook andere familie heeft ie niet.
Ik lees op veel forums dat de kosten automatisch gaan naar de kinderen? is dat zo???

Antwoord:

Geachte heer,

U kunt als kind inderdaad (met uw eventuele broes of zussen) aansprakelijk zijn voor de kosten van de uitvaart van uw ouders. Maar dat is alleen het geval als de gemeente de uitvaart regelt. Niet als bijvoorbeeld een oom of een vriend de uitvaart regelt. De oom of de vriend kunnen de kosten verhalen op de nalatenschap, maar vissen achter het net als er geen nalatenschap is. Bij echtgenoten en kinderen is het echter zo dat er een speciale regeling in de wet is waardoor de gemeente de kosten op kinderen mag verhalen. Dat is een keuze van de wetgever.

De kosten zijn dus niet automatisch voor de kinderen.

Zie het antwoord op de vraag 'Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart? in de lijst van Meest gestelde vragen. En de film:


In de subrubrieken 'Kosten uitvaart' en 'Uitvaart door gemeente' is uitvoerig(er) antwoord gegeven op ruim honderd dezelfde vragen. Ik ga die allemaal niet herhalen, maar verwijs u er kort naar.

Zie ook: Zijn kinderen verplicht de uitvaart van hun ouders te betalen?


Maar ik adviseer altijd een praktisch aanpak.
Stel dat uw vader overlijdt en dat niemand de uitvaart wil regelen en betalen. Dan moet de gemeente eerst bij u aankloppen met de vraag of u de uitvaart wilt regelen, voordat de gemeente het zelf gaat doen. Op dat moment hebt u nog de mogelijkheid van 'damage control', ofwel kunt u bedenken wat verstandig is om te doen. U hoeft niet binnen 1 minuut te beslissen. U mag eerst enkele opties onderzoeken en dat besluiten wat u doet.

Als een gemeente de uitvaart regelt, liggen de kosten gemiddeld genomen ergens tussen de 2.500,- en 3.000,- euro. Daar komt u dan niet onderuit; u krijgt de rekening.
Maar als u zelf de uitvaart regelt, ook al is het niet van harte, dan zijn er manieren om het goedkoper te doen. Er zijn allerlei ondernemers die een begrafenis of crematie tegen een bodemprijs kunnen aanbieden, waarbij u aan kosten tussen 1.000,- en 1.500,- moet denken. Begraven is vaak ook goedkoper mogelijk dan cremeren. Gemeenten hebben goedkope algemene graven en kerkelijke begraafplaatsen zijn soms spotgoedkoop. Een aardig alternatief zijn ook natuurbegraafplaatsen met algemene graven.
Wat dan de beste optie is, hangt er ook van af waar uw vader is op het moment van zijn overlijden. Praktisch gesproken: is er een goedkope begraafplaats is de buurt, vind ik daar een ondernemer die de uitvaart snel en doelmatig wil regelen?

U kunt zelf uitvaartondernemers en begraafplaatsen in de regio benaderen om mogelijkheden op een rij te zetten. Ook een optie is om (tegelijk) offertes van uitvaartondernemers aan te vragen via de site Uitvaartmarkt.nl

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE