Kosten uitvaart vader


7 januari 2017

Vraag nummer: 48893

Omdat mijn vader weigert inzage te geven in zijn eventuele levensverzekering hebben ik en mijn broers al een aantal jaren geen contact meer met hem. Mocht hij komen te overlijden draaien wij dan voor de kosten op ondanks dat we al lang geen contact meer hebben?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Deze vraag is reeds enkele tientallen malen behandeld. Ik verwijs u naar eerdere vragen in de subrubriek 'Kosten uitvaart'.
Bijvoorbeeld vraag 45172 'Aansprakelijkheid voor kosten uitvaart vader'.

Ook in de lijst van 'Meest gestelde vragen'op de homepage van Juridisch advies staan relevante vragen zoals:
'Verplichting kind om kosten begrafenis ouder te betalen'
'Aansprakelijkheid (begrafenis regelen maar niet aansprakelijk zijn voor eventuele schulden)'
'Kinderen gelijkelijk verantwoordelijk voor kosten uitvaart vader? (nee, met uitgebreid praktijkvoorbeeld)'
'Wie is verantwoordelijk voor kosten uitvaart?'

Ik geef u een korte samenvatting: als geen familie of vrienden van uw vader diens uitvaart regelen, zal uiteindelijk de gemeente het moeten doen. De gemeente kan echter de kosten op u verhalen, ook als u afstand doet van de erfenis.

Ik adviseer daarom in de regel om, als de kosten een punt van zorg zijn, toch zelf de uitvaart te regelen. Dan kunt u namelijk voor een veel lager bedrag klaar zijn dan wanneer u de kosten van de gemeente moet vergoeden. Zie ook weer vraag 45172 'Aansprakelijkheid voor kosten uitvaart vader' en vele andere vragen van het afgelopen jaar.

Stel dat uw vader overlijdt en dat niemand de uitvaart wil regelen en betalen. Dan moet de gemeente eerst bij u aankloppen met de vraag of u de uitvaart wilt regelen, voordat de gemeente het zelf gaat doen. Op dat moment hebt u nog de mogelijkheid van 'damage control', ofwel kunt u bedenken wat verstandig is om te doen. U hoeft niet binnen 1 minuut te beslissen. U mag eerst - zo nodig enkele dagen - enkele opties onderzoeken en dat besluiten wat u doet.

Als een gemeente de uitvaart regelt, liggen de kosten gemiddeld genomen ergens tussen de 2.500,- en 3.000,- euro. Daar komt u dan niet onderuit; u krijgt de rekening.
Maar als u zelf de uitvaart regelt, ook al is het niet van harte, dan zijn er manieren om het goedkoper te doen. Er zijn allerlei ondernemers die een begrafenis of crematie tegen een bodemprijs kunnen aanbieden, waarbij u aan kosten tussen 1.000,- en 1.500,- moet denken. Begraven is vaak ook goedkoper mogelijk dan cremeren. Men kan iemand begraven in een graf voor 10 jaar voor bedragen tussen EUR 600,- en EUR 1.000,-. Gemeenten hebben goedkope algemene graven en kerkelijke begraafplaatsen zijn soms spotgoedkoop. Een aardig alternatief zijn ook natuurbegraafplaatsen met algemene graven.
Cremeren kost gemiddeld tussen de EUR 1.250,- en EUR 1.300,-.
Wat dan de beste optie is, hangt er ook van af waar uw vader is op het moment van zijn overlijden. Praktisch gesproken: is er een goedkope begraafplaats is de buurt, vind ik daar een ondernemer die de uitvaart snel en doelmatig wil regelen?

U kunt zelf uitvaartondernemers en begraafplaatsen in de regio benaderen om mogelijkheden op een rij te zetten. Ook een optie is om (tegelijk) offertes van uitvaartondernemers aan te vragen via de site Uitvaartmarkt.nl

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn