Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opgraven overleden echtgenoot (samen in 1 kist)


1 augustus 2017

Vraag nummer: 51517

Geachte heer V.d. Putten,

31 jaar geleden is mijn man bij een motorongeval om het leven gekomen. Afscheid heb ik niet van hem kunnen nemen, omdat ik zelf zwaargewond was.
Mijn eerste vraag is of het mogelijk is dat, als ik overlijd, hij opgegraven kan worden en zijn restanten bij mij in de kist herbegraven/gecremeerd mogen worden (hij ligt in een enkel graf). Mijn tweede vraag is of, als de gemeente (Aalburg) zijn graf ooit wil gaan ruimen, ik zijn restanten in mijn bezit mag hebben zolang ik leef en deze dan met mij begraven/gecremeerd kunnen worden als het mijn tijd is.

Hopelijk kunt u mijn vragen beantwoorden.

Met vr.gr, Antonette de Vries

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het antwoord op uw beide vragen is: nee, helaas, dat mag niet.

Het is wettelijk verboden dat stoffelijke resten van twee mensen samen in een kist worden begraven of samen worden gecremeerd.
Zie de volgende video over 2 lichamen in 1 kist:


Zie vergelijkbare vragen zoals vraag 7254 '2 lijken in 1 kist', vraag 2690 'Twee personen, 1 kist?', vraag 1468 'Met zijn tweeën in 1 kist' en vraag 4529 'Twee stoffelijk overschotten in één kist/grafruimte' in de subrubriek 'Overig begraven' van de hoofdrubriek 'Begraven'.

Vergelijk ook vraag 3429 'Twee persoonsgrafkist (en ontheffing OvJ?)', vraag 1697 'Met zijn tweeën in 1 kist' en vraag 635 'Samen met familie in 1 kist' in de subrubriek 'Kist of ander omhulsel' van de hoofdrubriek 'Begraven'.

Uw man laten opgraven en laten cremeren en zijn asbus IN uw kist mee begraven mag ook niet.
Wat WEL mag, is dat de stoffelijke resten van uw man worden gecremeerd en dat zijn as IN uw kist wordt verstrooid. Dat is het enige dat wettelijk is toegestaan, samen in 1 kist.

Maar dat opgraven en cremeren is iets wat u dan eigenlijk nu al bij leven moet regelen. Want als u overleden bent, kan niet binnen enkele dagen worden opgegraven en gecremeerd; bovendien is het crematorium verplicht om de asbus nog een maand te bewaren. Dan kan er dus geen as in uw kist worden verstrooid, als dat idee u zou aanspreken.
Voor het opgraven is een vergunning van de burgemeester nodig. Zie over opgraven en herbegraven of cremeren ook:


Wat ook nog kan is samen cremeren (2 aparte crematies) en de as uiteindelijk samenvoegen of samen verstrooien.

Wat ook niet mag is dat u zelf na ruiming van zijn graf zijn stoffelijke resten bewaart. Stoffelijke resten mogen nooit door een begraafplaats worden afgegeven. Niet definitief en niet tijdelijk. Men is wettelijk verplicht om na het ruimen van een graf de stoffelijke resten elders her te begraven. Cremeren met toestemming van nabestaanden mag na ruiming van een graf ook, maar ook dan mag men de as niet afgeven! As aan nabestaanden geven mag alleen nadat is opgegraven met vergunning van de burgemeester.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >