Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Twee persoonsgrafkist (en ontheffing OvJ?)


2 november 2004

Vraag nummer: 3429  (oude nummer: 4873)

Is het mogelijk om met toestemming van de off. van justitie, begraven te worden in een twee persoonsgrafkist?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Nee. Tenminste als u bedoelt dat 2 personen samen in een tweepersoons kist zouden mogen, is het antwoord negatief. Iemand mag wel alleen in een tweepersoons kist, als de beheerder van de begraafplaats bereid is om het gat groot genoeg te maken. Wellicht is er de ruimte van formeel 2 graven voor nodig. Maar dat zult u niet bedoelen.

Er zijn dingen wettelijk geregeld, waar geen ontheffing voor mogelijk is. Dat 1 persoon in 1 kist moet, staat in het Besluit op de lijkbezorging (Blb). Het Blb noemt geen uitzonderingsmogelijkheid of ontheffingsmogelijkheid. Dan is geen afwijking mogelijk. Niet door een besluit van de beheerder, niet van de burgemeester, niet van de OvJ en ook niet van de koningin of de vandaag gekozen president van de USA en ook niet van mij of u. Niemand is bevoegd.
De enige manier om het dan toch te kunnen doen - juristen hebben altijd een oplossing - is op basis van een rechterlijk vonnis. Als er geen andere oplossing is, kan vaak de rechter nog wat doen, althans in theorie. Maar de kans dat iemand de rechter weet te overtuigen dat dit in een bepaald geval toch zou moeten kunnen, is verwaarloosbaar klein. De rechter past primair natuurlijk de wet toe. Alleen in zeer zeer bijzondere gevallen dat men kan aantonen dat de wet onjuist is, is een 'ontheffend vonnis' zoals ik het dan maar even noem mogelijk. Zoiets is hier helemaal niet aan de orde.

Ik merk dat laatste nog even op, omdat het mij verbaast dat u de OvJ noemt. Die heeft in het algemeen geen enkele ontheffingsbevoegdheid, behalve de in de wet genoemde gevallen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


Vergelijk ook de vraag of twee lichamen samen in een kist begraven of gecremeerd mogen worden:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE